Euró bevezetése: Magyarország a kritériumok felét teljesíti

Ország

A 2018. évi konvergenciajelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli. A jelentés hét tagállamra – Bulgáriára, a Cseh Köztársaságra, Horvátországra, Lengyelországra, Magyarországra, Romániára és Svédországra – terjed ki. Ezek azok az euróövezeten kívüli országok, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak az euróövezethez való csatlakozásra. A jelentés a maastrichti kritériumok néven is ismert konvergenciakritériumokon alapul, amelyek a következők: árstabilitás, rendezett államháztartás, az átváltási árfolyam stabilitása és a hosszú távú kamatlábak konvergenciája. Az értékelés emellett a nemzeti jogszabályoknak a gazdasági és monetáris unió szabályaival való összeegyeztethetőségére is kiterjed.

A jelentés megállapítja, hogy az érintett tagállamok tekintetében általában jelentős előrehaladás tapasztalható, de jelenleg egyikük sem teljesíti az euróövezethez való csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai feltételt. A hét tagállam közül kettő – Bulgária és Horvátország – valamennyi konvergenciakritériumnak megfelel az átváltási árfolyamra vonatkozó kritérium kivételével, mivel egyikük sem vesz részt az árfolyam-mechanizmusban (ERM II).

Magyarországra vonatkozóan a jelentés megállapítja, hogy Magyarország jelenleg az euró bevezetéséhez szükséges négy gazdasági kritérium közül kettőt teljesít: az államháztartáshoz és a hosszú távú kamatlábakhoz kapcsolódó kritériumot. Magyarország nem teljesíti az árstabilitási és az árfolyam-kritériumot, és jogszabályai nem egyeztethetők össze teljes mértékben a Szerződéssel.

A mai napon közzétett legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint a konvergenciajelentés által lefedett tagállamokban az euróövezethez való csatlakozáshoz nyújtott támogatás 4 százalékpontos emelkedést mutat (51%) az előző évi adatokhoz képest. Magyarországon a válaszadók 59%-a támogatja az euró bevezetését (+ 2 százalékpont).

Az Európai Bizottság alapvetően kétévente készít konvergenciajelentést. A Bizottság által kidolgozott konvergenciajelentést az Európai Központi Bank konvergenciajelentésével párhuzamosan teszik közzé.