Megrázó felvétel – Élőben közvetítette a sofőr a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli tragédiát

Ország

Itt a videó a balesetet megelőző pillanatokról. Csak erős idezetűeknek!Mint kedden megírtuk, kilenc ember halt meg abban a balesetben, amelyik Ceglédbercel közelében történt a 4-es főúton. A tragédiát egy román kisbusz okozta azzal, hogy áttért a szembejövő sávba, és ott összeütközött egy homokszállító teherautóval.

Szerda reggel az Adevarul román portálra kikerült egy videófelvétel, amin az látszik, hogy  a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje élőben közvetítette a brutális esetet a Facebookon, és valószínűleg ez vezethetett a tragédiához:

Többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők a kedden délután történt ceglédberceli közúti baleset halálos áldozatai – értesült az MTI.

Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár (Balauseri) polgármestere az MTI-nek elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő (Agristeu) lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Sagyebo István azt mondta, hogy szerdán a községháza hivatalnoka meglátogatta a családokat, és megvizsgálta szociális helyzetüket. Az elmúlt időszakban az elhunytak egyike kapott szociális segélyt a hivataltól. “Egyelőre tájékozódunk, és próbáljuk rendezni az árván maradt gyermekek helyzetét” – jelentette ki a polgármester.

cberc1

Székely László, a Maros megyei Mikefalva (Mica) polgármestere azt mondta: a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván (Deaj) élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván. Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán (Capalna de Sus) élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván.

A polgármester elmondta, hogy valamennyien a helyi roma közösség tagjai voltak, és alkalmi külföldi mezőgazdasági munkákból tartották fenn magukat. Szlovéniai munkáról tértek haza, amikor a baleset történt.

cb

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy befejeződött az áldozatok azonosítása. A tárca előző nap válságstábot állított fel, mely az azonosításon túl a családok értesítését, a halotti bizonyítványok kiállítását, és az áldozatok hazaszállítását szervezte meg.

A médiában híradásai szerint a sofőr “élőben” közvetített telefonjáról az egyik közösségi portálra, amikor a baleset történt. A lapok feltételezik, hogy egy a közvetítéséhez fűzött kommentár olvasása vonta el a figyelmét a szembe jövő teherautóról. A frontális ütközésben a kisbusz valamennyi utasa, kilenc román állampolgár vesztette életét.