Ismert embereket is találunk a NAV legújabb szégyenlistáján

Gazdaság Ország

Bőven találunk ismerős neveket az adóhatóság legfrissebb, adóhátralékosokat tartalmazó listáján.A jelentős adótartozással rendelkezők új listájára 76 cég és magánszemély neve került fel – írja a napi.hu. Náluk összesen 9,8 milliárd forint adóhiányt és 14,2 milliárd forintnyi bírság- és kamattartozást (jogkövetkezményt) állapított meg a hatóság.

A legnagyobb magánadós, Reither Zoltán 668 millió forinttal tartozik a NAV-nak, de ezt még 1,3 milliárd forintnyi bírság és kamattartozás is kiegészíti. Eltűnt viszont Gáspár Győző: a tavaly még 260. helyen tanyázó zenész-tévés celebnél korábban 24 millió forint adóhiányt állapítottak meg, de erre még 34 millió forint bírság és kamattartozással is jött. Gáspár Győző és családja ellen adócsalás és sikkasztás gyanújával indult eljárás, de decemberben a Kúria hatályon kívül helyezte az első fokon eljáró bíróság ítéletét, és új eljárás lefolytatására kötelezte az adóhatóságot

A magánszemélyeket felsoroló listán jelenleg közel háromezren vannak, közülük ismerős nevek is előtűnnek. Így például továbbra is adótartozóként tartják nyilván az egykori Ámokfutók zenekar frontemberét, a Kozsó néven ismertté vált Kocsor Zsoltot, a volt Baby Sisters lányegyüttes egyik tagját, Hertelendy Klárát, az ismét bűncselekmény gyanújába került volt politikus Zuschlag Jánost, a 12 milliárdos károkozással vádolt karcagi álbrókert, Dobrai Sándornét (Marcsika) és családtagjait.

A listán több ügyvéd és orvos is szerepel, valamint több tucat külföldi név is olvasható – zömmel kínaiak, akik magyar lakcímre vannak regisztrálva. Szintén tucatnyi, külföldi lakóhellyel rendelkező személyt is adótartozóként regisztráltak, számos ukrajnai, szerb és romániai címmel. A listán 728 az egyéni vállalkozó, és 33 lakcím nélkül nyilvántartott személy neve is olvasható.