Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti

Ország

Finnország felett egy ciklon örvénylik, melynek frontrendszere mentén, az Ural előterétől Fehéroroszországon át egészen a Balkán-félszigetig erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső. A front mögött általában 5, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet, míg előtte nyáriasan meleg az idő, délutánra 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Többközéppontú ciklon alakítja az időjárást Izland és a Brit-szigetek térségében, ezért Európa nyugati partvidékén is felhős az ég, és több helyen esik az eső. A két frontrendszer között leszálló légmozgások hatására nagyrészt derült az ég, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A Kárpát-medence fölé hétfő estig melegebb, átmenetileg szárazabb levegő áramlik, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés, és több órára kisüt a nap.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

A nappali gomolyfelhő-képződés mellett hétfőn is többórás napsütésre számíthatunk. Kezdetben északkeleten egy-egy zápor előfordulhat. Hétfőn a nap nagy részében nem valószínű csapadék, délutántól keleten, délkeleten, estétől szórványosan számítani lehet záporesőre. Az északkeleti, keleti szél elsősorban az ország keleti felén, hétfőn a keleti, délkeleti szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, de főleg az északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 22 fok között várható.