Nemzetközi betlehemes találkozónak ad otthont Debrecen

Kultúra

Advent második hétvégéjén ismét hagyományőrzők jelennek meg a város több pontján. A 28. Nemzetközi Betlehemes Találkozóra 23 csoport érkezik a városba az ország több pontjáról és a határon túlról is. A betlehemesek adventi rendezvényeken, templomokban és a Debreceni Művelődési Központban is fellépnek majd.

A betlehemezők belvárosi felvonulásával kezdődött tavaly a határon átnyúló találkozó. Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és az anyaországból egyaránt érkeztek hagyományőrző csoportok a háromnapos debreceni hagyományőrző seregszemlére.

A beharangozó tájékoztatón Komolay Szabolcs alpolgármester kiemelte, ez nem csak a város, hanem a magyar kultúra szempontjából is létfontosságú esemény.

“Nagyon fontos, hogy az ezáltal közvetített értékeket megőrizzük, továbbadjuk és egy 21. századi köntösbe öltöztetve megjelenítsük a ma embere számára. Hiszen ezek a játékok egy olyan értéket és olyan érzelmeket közvetítenek, amelyek fontosak a mai embernek is.” – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester.

A betlehemezés óriási erőt ad a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkező csoportok számára, ez az önazonosságuk szerves része.

A találkozó a hagyomány ápolására is lehetőséget teremt, idén 23 csoport csaknem háromszáz betlehemese vesz részt a programon.

“Igazi örömünnep számukra, hiszen itt évről évre találkozhatnak, beszélhetnek egymással, átadhatják egymásnak a tapasztalataikat, megmutathatják a saját játékaikat. Az, hogy évről évre hogyan őrzik ezt a hagyományt, hogyan próbálják megtartani a legfontosabb elemeiben, nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt gondoljuk, hiszen generációkon keresztül örökítődik a hagyomán.” – közölte Gyöngy Péter, a 28. Nemzetközi Betlehemes Találkozó főszervezője.

A betlehemes találkozó pénteken délután 5 órakor kezdődik a főtéren, majd másnap a Belvárosi Közösségi Házban követik egymást a betlehemes csoportok. A rendezvény vasárnap nyilvános szakmai tanácskozással zárul.

Fotó: Miskolczi János