Makoldi Sándor hatása kortárs alkotókra – kiállítás Debrecenben

Kultúra

November 21-én (szerdán), 16.30-kor nyílik a MaGeRő. Makoldi Sándor hatása kortárs alkotókra című kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). A megjelenteket Mazsu János, Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke köszönti. A tárlatot Vetró Mihály nemezműves, a Népművészet Ifjú Mestere nyitja meg.

Közreműködnek:

Juhász Erika–Népdal

Győri Virág–Hegedű

Bárdosi Ildikó–Népdal

Molnár Miklós–Hegedű

Toldi Éva–Ütőhangszerek

Galánfi András Kossuth-díjas, a Népművészet Mestere, előadóművész

A megnyitó rendhagyó könyvbemutatóval kezdődik, ahol Szénási Miklós mutatja be Horvát István: Jászok c. 1829-ben megjelent művének betűhív kiadását. A szöveget gondozta, a jegyzeteket írta: dr. Végvári József.

Kapcsolódó programként vetítik Mudry Péter: Az égigérő fénykápolna című filmjét 2019. január 4-én, 17.00 órakor.

A kiállítás és a film kapcsán tárlatzáró beszélgetést szerveznek január 10-én 17.30-tól.

A kiállítás megtekinthető 2019. január 10-ig, hétköznapokon 10.00-18.00 óráig.

A Belvárosi Galéria 2018. évi programjának meghatározó eleme a Makoldi Sándor festőművészre való emlékezés, aki tavaly júliusban hunyt el. Két kiállítással adózunk kivételes szellemi teljesítményének: januárban rendeztük meg az Újraírt népművészet c. csoportos tárlatot, mely a mester és szellemi köre kortárs népművészeti alkotásait mutatja be. Ez a kiállítás most a felújított Hagyományok Házában látható.

MaGeRő címmel Makoldi Sándor, barátai, tanítványai és tisztelői képző-, ipar és fotóművészeti alkotásaiból rendezünk most kiállítást, mely Makoldi Sándor művészetének, működésének tágabb szellemi környezetét, hatását mutatja be. A debreceni MAG csoport alkotói köre képezi a kiállítók zömét, mely több alkalommal is bemutatkozott már Debrecenben, legutóbb 2014-ben.

A tárlat nem csupán alkotók tisztelgő csoportosulását kívánja láttatni, hanem érzékeltetni szeretné azt a szellemiséget, mely Makoldi Sándor művészetén is átsugárzott: ez a magyar szerves gondolkodás és műveltség, mely a legkülönbözőbb területeken tevékenykedő kiállítókat összeköti, olyanokat is, akik nem csak az alkotóművészet különféle ágait művelik. Így tartozhat e tágabb szellemi körbe dr. Végvári József szerves nyelvészeti munkássága és ezért képezhetik részét a tárlatnak Vojtkó Ferenc szerves műveltségi örökségünket megjelenítő filmalkotásai is. Ennek mentén kapcsolódik kiállításunkhoz a Láposi Terka vezette Játszószínházi műhelyben született bábokból, díszletelemekből válogató tárlat

(„Szép kerekek forogjatok” avagy meséljem-e?) a Vojtina Bábszínházban.

A számos műfajágazatot, ill. alkotói területet felvonultató kiállítás legfőbb tanulsága, hogy Makoldi Sándor hatása tágabb környezetére nem közvetlen, hiszen nem formai, vagy stiláris rokonság köti össze a MaGeRő résztvevőit. A hatás a személyes példából, a közös szemléletmódból és örökségből, valamint az erkölcsi alapállásból fakad.