Kamarai és népművészeti egyesületi együttműködés Debrecenben

Kultúra

Együttműködési megállapodásban intézményesítette eddigi, elsősorban közös rendezvények szervezésében megnyilvánuló kapcsolatát a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBMKIK) és a megyei népművészeti egyesület; a megállapodást a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján írták alá hétfőn a helyi Kölcsey központban.

Skultéti Éva, a kamrai szervezet főtitkára kiemelte: a megállapodás értelmében a kézműves mestereket a jövőben bevonják a kamarai munkába és az OKJ-s vizsgáztatásba, illetve a pályaorientációs munkába.

Közös céljuk a népművészeti egyesülettel, hogy minél több fiatal minél korábban ismerje meg a kézműves szakmákat, s kapjon lehetőséget az úgynevezett “örökségszakmák” választására – tette hozzá a főtitkár.

Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy az “örökségszakmák” közé bekerüljön a szűrrátétkészítő, a csontfaragó és a viseletkészítő mesterség is, de kiemelt törekvésük, hogy a népzenéhez és a néptánchoz hasonlóan a kézművesség terén is legyen lehetőség a felsőfokú szakképzésre.

Fazekas Lajos nádudvari fazekas, a népművészet mestere megjegyezte: ők még családi hagyomány szerint tanulták generációkon át és gyakorolták a mesterséget, de – mint mondta – “ennek már vége van”. Ugyanakkor – tette hozzá – “a hagyományőrzés nemzeti identitásunk része”, ezért nagyon fontos támogatni az olyan országis hírű szakképző helyeket, mint amilyen Nádudvaron is működik.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivált május 17. és 19. között rendezik meg Debrecenben. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításra 21 hazai és határon túli fazekas küldte el 3-5 darabból álló pályázati kollekcióját Debrecenbe, az alkotásokból csütörtökön délután nyitnak meg kiállítást a Kölcsey Központban.

A fesztivál szombaton és vasárnap fazekas vásárral folytatódik, illetve fejeződik be a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren – közölték a szervezők.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.