Mozart nyitva felejtett ajtaján pillanthattak be

Kultúra

A világhírű osztrák zeneszerző egy ritkán hallott kürtverseny-töredékét is hallhatta a debreceni közönség az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának rezes gáláján, az ütőhangszeres növendékek pedig igazi stíluskavalkáddal léptek színpadra a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A 18-ik század géniusza, Wolfgang Amadeus Mozart három komplett kürtversenye maradt ránk, de azt kevesen tudják, hogy két kürtverseny-töredéke is fennmaradt a 18-ik század géniuszának. Az Orchestre Philharmonique du Luxembourg szólókürtöse, Nagy Miklós tárta fel a múltat a közönségnek a Debreceni Egyetemen, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának rezes gáláján.

– Az E-dúr kürtverseny kéziratában 91 ütem található, ha ehhez nyúlunk, olyan, mintha bepillantanánk Mozart nyitva felejtett ajtaján keresztül. Jónéhányan próbálták már befejezni, több-kevesebb sikerrel – árulta el a debreceni akadémián mesterkurzust tartó, Luxemburgban élő művész.

A Dénes István karmester és zeneszerző által kiegészített és befejezett darabbal hatalmas sikert aratott Nagy Miklós, csakúgy, mint Kerry Turner Kürtversenyével, amit a Detroiti Szimfonikus Zenekar kérésére írt a texasi születésű zeneszerző. A kurzus másik mestertanára, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első harsonása, Káip Róbert George Tibor és Jean-Michel Defaye egy-egy darabjával kápráztatta el a közönséget. A koncert zárásaként a két művész közösen adta elő Michael Haydn kürtre és harsonára írt D-dúr concertino-ját.

Az ütős gálán a nyári akadémia hallgatói mutatkoztak be a közönségnek mestertanáruk, a sokoldalúságáról ismert fiatal holland ütőhangszerművész, Dominique Vleeshouwers és Szabó István, a Debreceni Egyetem ütőprofesszora vezetésével. A detmoldi Hochschule für Musik, az amszterdami zeneakadémia és a Percussion Friends csoport tanára magyar származású nagyapja miatt is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a debreceni nyári akadémián.

– Klasszikusok, tango, jazz, modern irányzatok – szinte kaméleonként kell mozognunk a zene világában! Játszunk ennek megfelelően Bach-művet újfajta interpretációban, improvizálunk és egy darab erejéig egy fuvolista is csatlakozik hozzánk – sorolta Dominique Vleeshouwers.

A SONUS Ütőegyüttes tagjaival kiegészült hallgatókat szűnni nem akaró vastapssal búcsúztatta a debreceni közönség. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának programja július 21-én, pénteken oboa és vonós gálával, 22-én, szombaton pedig a Petrovics Emil Énekversennyel folytatódik. A záróhangversenyt a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar adja Vásáry Tamás Kossuth-díjas karnagy vezetésével, július 23-án a Kölcsey Központban.