Haydn és Beethoven nyomában a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

Kultúra

Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Georges Bizet darabjaival készül idei turnéjára a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának fiatal tehetségei ebben az évben Pozsonyban, Galántán, Budapesten és Eisenstadtban koncerteznek Vásáry Tamás irányításával.

Már egy hete próbál Debrecenben, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémia keretében az újjáalakult Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar. Ahogy az utóbbi években, úgy idén is Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás irányítja a fiatal muzsikusokat. Az idén 84 éves, Kossuth- és Magyar Örökség-díjas zongoraművész és karmester már több mint száz profi zenekart vezényelt, ugyanakkor évről évre visszatér szülővárosába, hogy a tehetséges, de zenekari rutinnal még nem rendelkező ifjú zeneművészeket összekovácsolja.

– Zenekarban játszani külön tudomány, nagy rutin kell hozzá. Nekünk viszont itt mindössze tíz napunk van arra, hogy ezt megvalósítsuk. A gyerekeknek meg kell szokniuk, hogy nem csak a saját zenélésükre koncentrálnak, hanem igazodniuk kell a többi hangszerhez és ráadásul a karmesterre is figyelniük kell. Sziklából kell vizet fakasztania ilyenkor a karmesternek, ha fogalmazhatok így, de a végén mindig elégedett vagyok az eredménnyel. A korábbi években minden koncertünkön hatalmas sikert arattunk, Párizsban, Brüsszelben és Milánóban is állva tapsolt a közönség – idézte fel Vásáry Tamás.

Ebben az évben Kodály Zoltán művei mellett Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiája és Georges Bizet: Carmen szvit I-II. darabja szerepel a világzenekar repertoárjában, amivel először július 23-án, vasárnap Debrecenben, a Kölcsey Központban állnak a közönség elé. Másnap Pozsonyban, a Szlovák Rádió Nagytermében lépnek fel, műsorukat rögzíti a Szlovák Rádió. Július 25-én, kedden Galántán, a Városi Központban, egy nappal később, 26-án Budapesten, a Városmajorban koncerteznek, az eseményen várhatóan Kodály Zoltán özvegye is részt vesz, 27-én pedig Eisenstadtban, az Esterházy Kastély Haydn termében adnak hangversenyt.

– A Haydn Hall a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, ugyanakkor zenetörténelmi jelentőségű helyszín is, hiszen a kivételes művész, zeneszerző több mint negyven évig állt az Esterházy család szolgálatában, itt alkotott. Még Beethoven is járt Burgenland legszebb barokk kastélyában, úgyhogy mindenképpen megtiszteltetés a lehetőség minden mai muzsikus számára – tette hozzá Vásáry Tamás karnagy.