Ráckevei Anna: erős évadot zárt a debreceni Csokonai Színház

Kultúra

Erős évadot zárt a debreceni Csokonai Színház: 357 előadáson több mint 80 ezer nézője és 13 ezret meghaladó bérletese volt, a nézettség pedig csaknem elérte a 90 százalékot – mondta Ráckevei Anna igazgató a társulat hétfői évadzáró ülésén.

Évadértékelőjében Ráckevei Anna elismeréssel szólt az idei színházi munkáról, és a sikerek megélésére biztatta színésztársait. Jelentős szakmai sikerként említette a nemzetközi kitekintést is nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő Deszka Fesztivált, amelynek az előadásait mintegy négyezren látták kiemelkedő, 93 százalékos nézettséggel. A Csokonai idén először csatlakozott a Színházak éjszakája programsorozathoz is – tette hozzá.

Az évad eseményei közül Ráckevei Anna kiemelte a sikeres vendégszerepléseket is. Példaként említette többek között a társulat fellépését Európa egyik legizgalmasabb összművészeti rendezvényén, a Ravenna Fesztivál Ősz Trilógiája programsorozatában, osztálytermi színházi nevelési előadásuk, a Verona, 1301 norvégiai meghívását, valamint a nagyváradi XXVI. Festum Varadinumon bemutatott két produkciójukat, a Bánk bán koncertszerű előadását és a Művészetet. Hozzátette, hogy a POSZT versenyprogramjában a Jadviga párnája című előadásukkal szerepelnek, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon pedig A Lutherek című ragtime-operával.

Ráckevei Anna sikeresnek nevezte a Csokonai Ifjúsági Programot (CSIP), amelynek keretében két színházi nevelési előadással jutottak el az iskolákba. De, mint hangsúlyozta, a társadalmi szerepvállalásról sem feledkeztek meg – szoros időbeosztásuk ellenére – a színművészek: karácsonykor műsorral és saját készítésű süteménnyel lepték meg a debreceni Immanuel Otthon hatvan lelkes, halmozottan sérült diákját.

Ráckevei Anna kitért arra is, hogy 45 érvényes pályamunka érkezett a Debrecen önkormányzatával és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel közösen kiírt, a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett nyílt pályázatra. Az Akikre nem volt méltó a világ című pályázat eredményhirdetése június 19-én lesz.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere szerint a Csokonai Színház munkájának művészi színvonalát mutatja a magas nézőszám mellett a hazai és a külföldi meghívások nagy száma. Hozzátette: a ravennai és a norvégiai vendégszerepelés, a Nagyváraddal kötött együttműködési megállapodás is azt mutatja, hogy az intézmény jó úton halad kapcsolatrendszere kiterjesztésében itthon és a határokon túl.

Komolay Szabolcs elmondta azt is, hogy 2018. augusztusában kezdődik a Csokonai Színház épületének teljes rekonstrukciója több mint 6 milliárd forintos kormányzati beruházással.

Az évadzáró társulati ülésen kiosztották az idei művészeti díjakat: a nívódíjat Sárközi-Nagy Ilona és Mercs János, a Csokonai Színház művészei mellett Madák Zsuzsannának, a zalaegerszegi színház Tantermi Deszka programja szakmai vezetőjének, a Csokonai Színház osztálytermi színházi nevelési előadásai rendezőjének ítélték oda.

Ráckevei Anna az évad bezárása előtt bejelentette: két új taggal bővül a színház társulata. Kovács András és Kránicz Richárd idén végeznek a Kaposvári Egyetem Színművészeti Karán, és a jövő évadtól lépnek fel Debrecenben.