Éneklő Ifjúság 2016

Kultúra

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA és szakmai elődei a “Magyar Kórus,” valamint a “Bartók Szövetség” 1934 óta szervezi meg az “Éneklő Ifjúság” hangversenyeket, amelyek azóta élő mozgalommá terebélyesedtek. 

Ehhez kapcsolódóan több városban és községben rendeznek ünnepi hangversenyt. Az Éneklő Ifjúság városi minősítő hangversenye április 9-én, szombaton, 9 órakor kezdődik a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.).

Köszöntőt mond: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója. Zsűri elnök: Szabó Soma, a Nyíregyházi Cantemus Kórus karnagya. Zsűritagok: Dr. Kiss Csaba főiskolai docens, Gulyás György – díjas, Nívódíjas; Dr. Dsupin Borbála főiskolai docens. Tiszteletbeli zsűritag: Nyakas Éva magánénekes, ének és színpadi játék tanár, a Belga Királyi Korona Lovagi Érdemrendjével kitüntetett.

 

A hangversenyen közreműködnek:

Ady Endre Gimnázium Leánykara

Vezényel: Kerekes Rita

 

Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Svetits Kicsinyek Kórusa

Vezényel: Moldován Tekla

Zongorán közreműködik: Váradi Judit

 

Mátyás király Általános Iskola és AMI

Búzavirág Gyermekkara- Vámospércs

Vezényel: Ráczné Stummer Ibolya

 

Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola

Mécses Gyermekkara –Hajdúdorog

Vezényel: Radics Teréz

Zongorán közreműködik: Szkiba Istvánné

 

Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI

Szivárvány Gyermekkara

Vezényel: Deli Gabriella

Zongorán közreműködik: B. Kiss Szabina

 

Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI

Lautitia Gyermekkar

Vezényel: Nemes József

 

Dóczy Gimnázium Vegyeskara

Vezényel: Király Levente Zsolt

 

Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI

Lautitia Ifjúsági Vegyeskara

Vezényel: Nemes József

 

MediChoir Hallgatói Kórus

Vezényel: Veres Anett

 

Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI

Lautitia Kamarakórusa

Vezényel: Nemes József

 

A hangverseny szünetében Pless Attila zongoraművész hangulatos interaktív előadással vár minden kedves résztvevőt, érdeklődőt, valamint Tavaszi játszóházba hívogatnak a szervezők!

 

Az Éneklő Ifjúság mozgalom célja: találkozási, bemutatkozási lehetőség teremtése, zenei élményszerzés, egymás munkájának megismerése, a zenei műveltség fejlesztése, illetve igény szerint a kórusok szakmai minősítése.

Mindannyiunk nemes kötelessége az ifjúság sokoldalú zenei nevelése, melynek nagyszerű eszköze a kóruséneklés.

A minősítés szempontjai: Mindenekelőtt legfontosabb maga az éneklés, a megszólaló zenemű. A tiszta intonáció, a zene által igényelt hangszín, a homogén, dinamikailag árnyalt, kifejező éneklés, s az érthető szövegmondás, a műsor szerkesztése, különböző korok, stílusok művei a kórus sokoldalúságáról tehetnek tanúságot. A precíz ritmus, a jó tempó, a harmóniai egység, az adott szólamarányok kialakítása. Összefoglalóan: a stílusos zenei hangzás a minősítés mindenkori alapja.

Az esztétikus megjelenés, fegyelmezett magatartás, a ki- és bevonulás jó értelemben vett szertartásossága, de leginkább az őszinte, átélt éneklés mind részét képezi az összhatásnak.

A kórusok műsorának időtartama minimálisan 8 perc, de legfeljebb 15 perc.

 

Az Éneklő Ifjúság Gálának április 30-án, 10 órától szintén a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Háza ad otthont.