Múzeumok őszi fesztiválja: élményszerűség és szórakoztatás Debrecenben

Kultúra

Az élményszerűség és a szórakoztatás jellemzi az idén a múzeumok őszi fesztiválját Debrecenben: a Déri Múzeum szeptember 28-a és november 15-e között várja programokkal a résztvevőket – közölte a múzeum tudományos igazgatóhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón.

Lakner Lajos szerint a fesztivál jelmondata – Kapcsolódjunk ki, be, össze! – jól tükrözi az országos rendezvény szándékát: a múzeumok egymással, helyi közösségekkel, oktatási intézményekkel összefogva a látogatók minél szélesebb körét megszólítva ajánljanak színvonalas kulturális programokat.

Fontos cél az is, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, az egész életen át tartó tanulás színhelyeihez, a kutatási és tudásközpontokhoz, s a egy helyi közösség aktív életteréhez – fűzte hozzá.

Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus a debreceni programok közül kiemelte az Üvegpohár és csikóbőrös kulacs – bulizz Adyval és Csokonaival című, a helyi irodalom házában megrendezendő rendezvényt, ahol arra a rejtélyre keresik majd a választ: mi lenne, ha a két költő találkozna a debreceni Nagytemplom előtt, vagy éppen egy borozóban?
Miről beszélgetnének, mivel koccintanának, mit szólna Csokonai Ady verséhez, milyen verset írna ő maga Adyról – sorolta a megválaszolandó kérdéseket a szakember.

Hozzátette: a debreceni állandó kiállítás tereihez kapcsolódva a Debreceni Irodalom Házának füves udvarán épített “pálya” segítségével haladhatnak a diákok a fiatal Ady Endre debreceni éveit, és a tapasztalt Csokonai Vitéz Mihályét kísérve. Az utat képek, versek, reprodukciók szegélyezik, így kereshetik majd a gyerekek az “átjárót”, hogy a két költő találkozhasson.

Elmondta azt is, hogy a Pincétől a padlásig elnevezésű tematikus múzeumi program 2006 óta nagy sikernek örvend a közönség körében, ezért 2015-ben is lehetőséget kapnak a látogatók, hogy bekukkantsanak a kulisszák mögé, ahol különleges, sosem látott érdekességekkel szórakoztatják majd a betérőket.

A fesztivál idején lesz tanárok éjszakája és óvodapedagógusok napja, a nagy rajzolás keretében pedig a gyerekek a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban látható portrék alapján új műveket hozhatnak létre, amelyeket a foglalkozás vezetőjének segítségével egyetlen óriási alkotássá fűzhetnek – hangzott el a sajtótájékoztatón.