Vezér utcai tó Debrecen

Vezér utcai tó: van, aki kondiparkot is szeretne a partjára

Helyi hírek

A helyiekkel közösen járta be a Vezér utcai víztározó környékét, annak fejlesztéséről együtt gondolkodva Papp László polgármester, Katona Erzsébet önkormányzati képviselő és Balázs Ákos alpolgármester 2024. április 15-én.

A városban a víz az különösen fontos, hiszen Debrecen felszíni vizekben nem feltétlenül bővelkedett és éppen ez volt a mozgatórugója annak, hogy a Civaqua-programba életet leheljünk

– fogalmazott Papp László polgármester. Emlékeztetett, az első ütem tavaly novemberre készült el, ennek az eredménye a Vezér utcai tó létrejötte. A városvezető azt mondta, olyan megoldás irányába kell mennünk a környezet kialakításával kapcsolatban, amely tükrözi a környéken élők gondolatait, igényeit, elképzeléseit. Hozzátette, Debrecen más pontjain is szeretnének ehhez hasonló környezetet kialakítani. Ennek ez egyik ilyen kijelölt területe a Tócóvölgy, de Józsán is vannak ehhez hasonló fejlesztési lehetőségek.

Vezér utcai tó Debrecen

Mint mondta, kíváncsiak a környéken élők véleményére, hogy hogyan lehetne élettel megtölteni a területet és a környéken élők számára vonzóvá tenni ezt a vízfelületet. Éppen ezért ezzel kapcsolatban egy internetes kérdőíven keresztül várták a helyiek javaslatait. Papp László kiemelte, a tónak a városrész pihenését, rekreációját kell szolgálja és nyitottak az ötletekre, amelyek megvalósítására a város költségvetésében forrást is elkülönítettek.

Vezér utcai tó Debrecen

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő arról szólt, hogy a környéken élők már tóként emlegetik a víztározót, de van, aki felvetette azt az ötletet, hogy nevet adjanak a vízfelületnek. Megjegyezte, az interneten nagyon sok javaslat érkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen elemeket valósítson meg a város a tó környékén. Ezek között a főzőhelytől a piknikparkig vagy a kondiparkig nagyon sok lehetőségre szavaztak a környéken lakók.

 

A bejárást követően a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában folytatódott a közös gondolkodás, ahol Kuhn András, Debrecen főkertésze tartott workshopot az érdeklődőknek.

debrecen.hu