Ítélet született a debreceni rablás ügyében

Helyi hírek Rendőrség

A Debreceni Járásbíróság a mai napon hozott ítéletében felfegyverkezve elkövetett rablás és közokirat-hamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek T.P. vádlottat. Ezért őt halmazati büntetésül 10 év fegyházbüntetésre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a bíróság döntése értelmében nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően ítéleti tényállásában megállapította: a vádlott 2016. október végén érkezett Debrecenbe, ahol egy tanyán kapott állást. T. P. december 29-én a délutáni órákban barátnőjével a tanya lakóházában tartózkodott. A vádlott fizetését már felélte és sürgősen pénzre volt szüksége, így egy 8-10 cm pengehosszúságú konyhai kést magához véve elhatározta, hogy akár bűncselekmény útján is pénzt szerez. Aznap fél öt körül megjelent egy debreceni élelmiszerboltnál. Az arcát sállal, illetve kapucnival, valamint úszószemüveggel eltakarva lépett be az üzletbe. Elővette a kést, és azt maga elé tartva felszólította a hűtőnél pakoló eladót, hogy: „Rablás! A pénzt!”. Az eladó közölte, hogy nem adja oda a pénzt és felszólította, hogy távozzon az üzletből. Az eladó a pult mögé akart menni, hogy a pult alatt lévő pánikgombot megnyomja. Azonban a vádlott ezt észlelve a pult mögé lépett, kinyitotta a pult fiókját, készpénz után kutatott, a kassza aprópénzt tartalmazó felsőrészét megemelte és az alatta lévő bankjegyek közé markolt, azonban azokat nem tudta megfogni, így a földre estek. A vádlott ekkor a kasszából kivett egy 10.000 forintos bankjegyet, valamint 1.785 forint aprópénzt, melyet a felsőruházatába rejtett. Ezalatt elővette a bal kezében lévő kést, amit a mellette álló eladóra fogott. Az asszony megpróbálta a fiókot becsukni azért, hogy a vádlott nagyobb összegű készpénzt ne tudjon kivenni, mikor a felé tartott késbe a bal hüvelykujjával belenyúlt. Az eladó kihasználva, hogy a vádlott a pult mögött van, kiszaladt a boltból, hangosan kiabálva kért segítséget. T. P. az elvett készpénzzel szintén kiment a boltból, majd elszaladt. Egy, a bolt felé haladó tanú meghallotta a sértett kiabálását, a vádlott után szaladt. Egy lépcsőháznál érte utol a vádlottat, akinek megfogta a kabátját. A vádlott kirántotta magát a fogásból és elszaladt a helyszínről.

A második tényállás szerint a vádlott barátnője 2016. december 31-én koradélután telefonon bejelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, mely szerint a rablás miatt körözött személy, valamint a barátja személyleírása megegyezik, aki egy debreceni panzióban tartózkodik. A panzió bejárati kapujánál a járőrök az éppen megérkező vádlottat felszólították személyazonossága igazolására, melynek során a vádlott Sz. Dávid néven mutatkozott be. A járőrök a szökés megakadályozása érdekében bilincset alkalmazva a vádlottat elfogták, s a panzióbeli szobájának ablakpárkányán elhelyezett pénztárcájában megtaláltak egy ismeretlen személy által készített, Sz. Dávid névre kiállított, de a vádlott fényképét tartalmazó személyigazolványt, melyről a szakértő később megállapította, hogy az teljes hamisítvány.

Dr. Gervai Éva bíró az ítélet szóbeli indokolásakor elmondta: a büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősül, így halmazati büntetést kellett kiszabni, amely büntetési tételének felső határa 18 évre emelkedett, továbbá a vádlott a hamis iratot azért szerezte be, hogy ne keljen bevonulni a jogerősen kiszabott büntetése letöltésére, valamint azt, hogy a vagyon elleni erőszakos bűncselekmények egyre gyakoribbak. Enyhítő körülményként az idő múlását vette figyelembe.

Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője a rablás vonatkozásában felmentésért, a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.