Felfüggesztettet kapott a téglási férfi, aki engedély nélkül tartott fegyvereket

Helyi hírek

A Debreceni Járásbíróság 2018. november 13-án előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, akit 2018 júniusában a Terrorelhárítási Központ azért fogott el, mert információ merült fel arra vonatkozóan, hogy lőfegyvereket és lőszereket tart magánál.

Az új büntetőeljárási törvény értelmében minden büntetőügyben a vádemelést követően a tárgyalás előkészítése érdekében kötelező előkészítő ülést tartani. Az előkészítő ülés nyilvános, azon az ügyész ismerteti a vád lényegét, megjelöli a bizonyítékait, valamint a vádlott beismerése esetére indítványt tesz a büntetés nemére és mértékére is. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt cselekmény elkövetését a vádirat szerint elismeri, és a tárgyaláshoz való jogáról lemond, a bíróság a beismerő nyilatkozatát elfogadhatja, ebben az esetben már az előkészítő ülésen ítélet születhet.

Jelen ügyben D. F. az előkészítő ülésen beismerő vallomást, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte. A bíróság vádlottat bűnösnek mondta ki a lőfegyver és lőszer engedély nélküli megszerzésével elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettében, ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre, 3 év próbaidőre felfüggesztve ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. június 14-én a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei Tégláson, egy bölcsőde parkolójában elfogták D. F.-et, mivel információ merült fel arra vonatkozóan, hogy engedély nélkül tart magánál lőfegyvereket és lőszereket. A vádlott ruházatának átvizsgálása során a rendőrök 21 darab céllövő-vadásztöltényt, továbbá a férfi gépkocsijának csomagtartójában egy vadászpuskát, egy hangtompítóval és távcsővel ellátott vadászpuskát és 103 darab különböző kaliberű lőszert találtak és foglaltak le. Az 59 éves férfi téglási tanyáján tartott házkutatás során önként előadott a nyomozó hatóság tagjainak egy 9 mm-es öntöltő gázriasztó fegyvert, egy replika pisztolyt, egy 4,4 mm-es légpuskát, 42 darab riasztólőszert és 485 darab 4,5 mm-es légfegyver lövedéket, amelyek tartása azonban nem engedélyköteles. A vádlott vallomásában előadta, hogy a lőfegyvereket és lőszereket egy nyíregyházi piacon vásárolta. Az igazságügyi szakértői vizsgálat megállapította, hogy a hangtompítóval és távcsővel ellátott vadászpuska és a céllövő-vadászpuska lőfegyvernek minősülnek, azok megszerzéséhez és tartásához engedély szükséges, amellyel a vádlott nem rendelkezett. A lefoglalt céllövő-vadásztöltények közül összesen 124 darab minősült lőszernek, melyek megszerzése és tartása szintén engedélyköteles.

Dr. Hornyák Zsolt bíró az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte, hogy a közbiztonság, mint védendő jogi tárgy szempontjából a lőfegyverek és lőszerek kiemelkedő figyelmet érdemelnek, mert ezen emberi élet kioltására, testi épség sértésére alkalmas, önmagukban is veszélyes tárgyak nem megfelelő kezekbe kerülve, az állami kontrollt kikerülve, akár bűncselekmények elkövetési eszközévé is válhatnak. Fontos társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy csak és kizárólag olyan személyek rendelkezzenek, tartsanak, birtokoljanak lőfegyvereket, lőszereket, akik igazolható, ellenőrizhető módon rendelkeznek mind a szükséges szakmai hozzáértéssel, mind megfelelő egészségügyi alkalmassággal.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy több lőfegyver és azokhoz tartozó lőszer lefoglalására került sor, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett, együttműködő és megbánó magatartást tanúsított, valamint egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették.