Hat és fél évre ítéltek Szegeden egy indiai kendert termesztő szombathelyi férfit

Helyi hírek Ország

Jogerősen hat és fél év fegyházbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy szombathelyi férfit, mert egy csengődi tanyán indiai kendert termesztett.

A táblabíróság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a 45 éves vádlottat.

A korábban már büntetett férfi 2016 májusában szívességi használóként beköltözött egy ismerőse csengődi tanyájára, és ott indiai kendert kezdett el termeszteni azzal a céllal, hogy az előállított marihuánát értékesítse. Az Ausztriában beszerzett vetőmagokból palántákat nevelt, majd a növényeket egy fóliasátorba kiültetve gondozta mindaddig, míg termőre nem fordultak. A feldolgozásra érett részeket – ágvégeket, virágzatot – leszüretelte, majd szárítani kezdte.

A rendőrök július 26-án tartottak házkutatást a tanyán, amelynek környezetében jellegzetes, marihuánára jellemző szag terjengett. A fóliasátorban 212 tő indiai kendert találtak, ezek harmadát már részben leszüretelte a vádlott. Az épületben 9,75 kilónyi kábítószer-alapanyag száradt.

A táblabíróság megváltoztatta a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletét, enyhítette a vádlottra kiszabott tízéves fegyházbüntetést, mondván: a törvényszék helytelenül minősítette a bűncselekményt különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetettnek.