Debrecen családbarát város lett

Helyi hírek Ország

Debrecen idén elnyerte a Családbarát önkormányzat címet, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete adományoz minden évben. Az elismeréssel Debrecen Gondoskodó város programját díjazták.

Debrecen először pályázott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének felhívására. A Gondoskodó város program elemei elnyerték az 1987 óta működő civil szervezet döntéshozóinak elismerését, így 2018-ban Debrecen megkapta a Családbarát önkormányzat díját.

Debrecenben 1998 óta tart a családbarát szemléletű városfejlesztés, amelynek eredménye ez az elismerés – nyilatkozta a díj átvétele után Széles Diána alpolgármester.

– A Gondoskodó város program a születéstől az időskorig nyújt a kötelező önkormányzati feladatokon túl olyan segítséget a debrecenieknek, amellyel könnyebbé tudjuk tenni az életüket.

Debrecenben működik önkormányzati támogatással anyatejgyűjtő állomás, az országos ismertségre szert tett négyesikrek születése apropóján fogadtuk el a többes ikrek családjainak nyújtó támogatást. Különlegesség, hogy Debrecenben a kismamák a legalacsonyabb díjért vásárolhatnak DKV-bérletet.

A rászoruló gyermekeknek hétvégente és a tanítási szünetekben is biztosítunk meleg étkezést, azon gyermek számára pedig, akik betegség miatt tartósan kénytelenek kórházban maradni, kórházi pedagógus foglalkoztatunk.

A debreceni gyermekek számos ösztöndíjra pályázhatnak: a Cívis talentum, a Bursa Hungarica, a Békessy Béla ösztöndíjjal is támogatjuk őket. Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítványt működtetünk. Létrehoztuk az oktatási tanácsot, ahol összehangoljuk az oktatási fejlesztéseket, emellett az Új Főnix Tervben 10 milliárd forintot fordítunk iskolai és kollégiumi korszerűsítésekre.

Az Új Főnix Terv része az Ötholdas Pagony átalakítása is 1,5 milliárd forintos forrásból, de az összes turisztikai fejlesztésünk alapja, hogy a családoknak nyújtsunk élményeket Debrecenben. A városrészi családi rendezvények, a Galiba-fesztivál és a szinte minden hétvégre jutó kulturális és szabadidős események azt a célt szolgálják, hogy jó legyen Debrecenben élni.

Természetesen Debrecen az idősebbekről is gondoskodik: támogatást nyújtunk a hulladékszállításban, gyógyfürdőt vehetnek igénybe a rászorultak, hospice ellátást biztosítunk, valamint hamarosan elkészül a Család – és Gyermekjóléti Központ, ahol a gyermekek mellett a nyugdíjas szervezetek is otthonra találnak.

Debrecenben több mint 70 ezer fiatal él és tanul. Azt szeretnénk, ha ők is a városban találnának munkát és alapítanának családot, ezért fejlesztjük családbarát módon Debrecent. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete ezt a törekvésünket díjazta, ezért lett Debrecen családbarát város

– fogalmazott Széles Diána alpolgármester.