Sikkasztott, csalt és okiratot hamisított a debreceni ügyvédnő

Helyi hírek

A Püspökladányi Járásbíróság ítéletet hozott annak a debreceni ügyvédnőnek az ügyében, aki 2014 és 2015 között hivatása szabályaival visszaélve számos ügyfelét több milliós tételben megkárosította, illetve hamis magánokirat elkészítésében és felhasználásában is közreműködött.

Dr. H.M. nem egészen három évig praktizált, de ez idő alatt számos bűncselekményt valósított meg. Ezek között jellemzően befektetési céllal átvett összegek saját célra fordítása, elsikkasztása, majd pedig több ügyfelétől, további pénzek csalás útján történő megszerzése szerepelt.

Az önmaga által létrehozott adósság csapdában a vádlott bizalmi viszonyait használta ki, a sértettektől különböző indokokra hivatkozva készpénzt vett át – volt, hogy az ügyvédi irodájában –, az átadásokról pedig a hitelesség látszatát keltve, pecsétjével ellátott letéti igazolást állított ki. A pénzt, amelyről azt ígérte, hogy néhány napon belül megtérül, már nem fizette vissza, különböző kifogásokkal élt és csak hitegette a sértetteket. A vádlott ezzel a módszerrel 2015 májusa és augusztusa között néhány hónapon belül

összesen 19.520.000 forinthoz jutott hozzá, amely jórészt nem is térült meg.

Az ügyvédnő tevékenységét azután is folytatta, hogy a károsult ügyfelek panasza alapján a Debreceni Ügyvédi Kamara 2015. július 29. napján kelt határozatában kizárta tagjai közül.

A bírósági tényállás szerint 2015 októberében a vádlott – aki ekkor már az ügyvédi tevékenységtől el volt tiltva, mely tényről az ügyfeleit nem tájékoztatta – ajándékozási szerződést készített a családi kapcsolatain keresztül ismert sértett részére, amelyért átvett 25.000 forint munkadíjat. Az okiratot – az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzéshez szükséges – szárazbélyegzővel nem tudta ellátni, a feleket megtévesztve azt állította, hogy vidéken hagyta egy ügyfelénél.

2016 tavaszán egy kórházi fekvőbeteget és hozzátartozóját tévesztette meg a vádlott ügyvédi tevékenységének színlelésével. Dr. H. M. végrendelet készítését vállalta, amelyért 250.000 forintot vett át az időközben elhunyt beteg hozzátartozójától. A végrendelet nem készült el, azt az állításával ellentétben egyik debreceni közjegyzőnél sem helyezte el okiratba foglalás végett.

A bíróság a vádlottat – több büntetőügyének vádiratait egyesítve – 2 rendbeli jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettében, 5 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, 4 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, zugírászat bűntettében és hamis magánokirat használása vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 1 év 10 hónap, 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A vádlott vagyonára a bíróság 2.275.000 forint összegben vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a károsultak számára még fennmaradó további több mint 10 millió forint megfizetésére és az állam javára az eljárással felmerülő 521.000 forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Dr. Szilvási László az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy a vádlott cselekményének elkövetését különösen súlyosítja, hogy hivatása szabályaival visszaélve, a vele bizalmi, nem egyszer baráti viszonyban álló személyek sérelmére követte el. Kizárólag a vádlott beismerése, a kár részbeni megtérülése és a jelentős időmúlás miatt látott lehetőséget a bíróság arra, hogy a vádlott – akinek több kiskorú gyermekről kell gondoskodnia – büntetésének végrehajtását próbaidőre felfüggessze.

Az ítélet nem jogerős, mind az ügyész, mind a védő három nap gondolkodási időt kért.