Második világháborús emlékművet avattak Balmazújvárosban

Helyi hírek

A város főterén, katonai tiszteletadás mellett avatták fel a második világháborúban részt vett balmazújvárosi katonák emlékére állított emlékművet, amelyen feltüntették a honvédek neveit.

A város második világháborús hősi halottainak és hadviseltjeinek adatfeltárását helyi szakember végezte. A most átadott emlékműre felvésett névsor hosszú kutatás eredménye. Az emlékműre nemcsak a hősi halált halt, hanem a hadifogságban meghalt és eltűnt katonák nevét is felírták. Természetesen a névsor nem lezárt, hiszen a kutatás során bármikot előkerülhet egy-egy új név…

Az átadóünnepségen – a város vezetése mellett – részt vett dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is. „Elérkezett végre az idő, hogy az első után a második világháborús hősökről is méltóképpen megemlékezhetünk. Balmazújvárosban nemcsak a múlt katonáit, hőseit tisztelik, hanem a mai magyar katonákat is, akik ugyanazzal a mentalitással dolgoznak, mint azok, akiknek nevei felkerültek erre a két emlékműre. Azon leszünk, hogy e tiszteletre és megbecsülésre méltók maradjunk” – mondta a rendezvényen a parancsnok.

Fotó: Hajdu Zoltán tizedes

bocskaidandar.hu