Győztesek és nyertesek: elsősegélyből mind’ felkészültek

Helyi hírek

Újra „Kossuthosok” képviselik megyénket az Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjében. Csapataik erős mezőnyben és összetett baleseti szimulációkban érték el a legmagasabb pontszámokat a megyei fordulón május 25-én, Hajdúszoboszlón.

– Döbbenetes volt az első kárhely a roncsbusznál. Egy munkás levágta a karját, egy másik felborult a létrával, eszméletlenül feküdt, a harmadik elvágta a lábát, vénás vérzése volt, a negyediket elütötte egy részeg traktoros. Vele először nem tudtam, mit kezdjek, mert nem láttam a lábát. A részeg ember végig zavart. Szerintem a buszt akarták szerelni, mikor ez történt – ismertette az első helyszínt a tanárával egy hatodikos hölgy, aki csapatával teljesítette a Megyei elsősegélynyújtó verseny

gyakorlati és elméleti feladatait 2017. május 25-én Hajdúszoboszlón a Megyei Katasztrófavédelem Kiképző és Raktár Bázisán. Az életszerű, típusos hibákra nagy hangsúlyt helyező rendezvényen a fiatalok nem csak versenyeztek, hanem tanultak is. Minden balesetet imitáló helyszín teljesítése után a versenyzőkkel a zsűriző szakemberek megbeszélték a szakmai tudnivalókat a legapróbbnak látszó – ámde az életmentésben döntő – fogásokig.

A Magyar Vöröskereszt idén 46-odszor szervezi meg felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyét, amelynek fő támogatója a Generali a Biztonságért Alapítvány.

A verseny megyei fordulója volt a hajdúszoboszlói megmérettetés, amelyen a területi versenyek legjobbjai mérték össze tudásukat. Összesen 15 csapat, 7 gyermek, 7 ifjúsági és egy felnőtt teljesítette a 4 gyakorlati és 2 elméleti állomás kihívásait.

Jöttek, mentettek, nyertek

Kiabálás és a csapatkapitányok határozott irányító szavai hallatszottak a bázison nap közben, majd vidámság és nevetés a verseny végén.

– Mit szóltál a lányhoz a 2. kárhelyen?

– Aki azt mondta, hogy ő is versenyző, aztán teljesen rossz dolgokat akart csinálni a mellkassérült sráccal? Jó kis zavaró tényező volt! – így beszélgettek egymás közt a versenyzők az eredményhirdetés előtt. A helyszíneken – miként a való életben is – figyelemelterelő körülményeket is ki kellett zárni, kezelni kellett zavarodott embereket, sőt a terep biztonságáról is meg kellett győződniük a versenyzőknek. Az egyik kárhelyen ezt emlékezetükbe vésték a szervezők néhány tűzveszélyes olajos hordó elhelyezésével. Aki nem kérte, hogy tegyék biztonságossá a helyet, súlyos pontokat veszített. Csecsemő-újraélesztés, motoros sisak leemelése várt a csapatokra a harmadik állomáson, amely egy motoros-gázolást szimulált. A negyedik helyszínen táborozó fiatalok kerültek bajba verekedés és drogfogyasztás miatt. E helyen a belső és külső sérülések sorozatát kellett ellátni, miközben a helyszínt elhagyta egy beszámíthatatlan állapotú vérző beteg. Ellátásához a versenyzőknek kreativitásukat is be kellett vetniük.

Győztek és továbbjutottak

– Minden csapat jól felkészült, és megfelelően megoldották a kárhelyek feladatait. Szép, színvonalas, szakmailag értékes versenyt tudunk magunk mögött – hangsúlyozta az eredményhirdetésen Dr. Korcsmáros Ferenc zsűrielnök (aki a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház osztályvezető főorvosa és a Magyar Vöröskereszt Berettyóújfalu Területi Szervezetének elnöke).

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának csapatai győztek, és képviselik megyénket az országos döntőben szeptember 9-én Kaposváron. Gyermek kategóriában az intézmény Arany János téri feladatellátási helyének csapata nyert, gimnáziumi csapata az ifjúsági korosztályban bizonyult a legjobbnak, s a tanárok csoportja a felnőtt korosztályban jutott tovább.

Az első három helyezett csapatok díjai mellett a Generali a Biztonságért Alapítvány – „A Jövő Elsősegélynyújtóiért” – különdíját is átadták.

„A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik kiemelt célja a gyógyítási-mentési tevékenység segítése, ezen belül is az elsősegély-nyújtási ismeretek széleskörű elterjesztése. Örülünk, hogy a Magyar Vöröskereszttel közösen az iskolás korosztályt is támogathatjuk abban, hogy képesek legyenek és merjenek is segíteni, ha baj van.” – hangsúlyozta Horváth Gergely, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja az esemény kapcsán.

Az Országos elsősegélynyújtó verseny Hajdú-Bihar megyei döntőjének eredményei:

 

Gyermek kategória

 

Iskola neve Elért pontszám Helyezés
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany János téri feladatellátási helye  

1811

 

1.

Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola  

1653

 

2.

Balmazújvárosi Református Általános Iskola  

1646

 

3.

Ebesi Arany János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola  

1406

 

4.

Bocskai István Általános Iskola és AMI Magyar Utcai Intézményegysége-Hajdúnánás  

1254

 

5.

Szűcs Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola-Biharnagybajom  

1039

 

6.

Barsi Dénes Általános Iskola-Komádi 669 7.

 

 

 

Középiskolai kategória

Iskola neve Elért pontszám Helyezés
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája  

1871

 

1.

Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium-Hajdúnánás  

1696

 

2.

BSZC Veres Péter Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola-Balmazújváros  

 

1631

 

3.

Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium  

1551

 

4.

BSZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziuma-Berettyóújfalu  

1434

 

5.

Hőgyes Endre Gimnázium és Szakgimnázium-Hajdúszoboszló  

1174

 

6.

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája-Püspökladány  

1112

 

7.

 

Felnőtt kategória

Iskola neve Elért pontszám Helyezés
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája  

1963