Sikeres volt a 18. Debreceni Fogászati Napok

Egyetem Helyi hírek
A háromnapos találkozón szóba került minden fogászattal kapcsolatos téma.

Maradéktalanul helyre tudják állítani az arc szimmetriáját a közlekedési balesetek sérültjeinél a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A digitális technikák arcsebészeti és fogászati alkalmazása a 18. Debreceni Fogászati Napok központi témája.

– A közlekedési balesetekkel összefüggő arcsérülések ellátásában vezető helyen áll a Debreceni Egyetem Klinikai Központja. A fogászatnak és szájsebészetnek egy nagyon különleges szegmenséről van szó, ahol a digitalizáció hatalmas előrelépést hozott – hangsúlyozta Redl Pál, a Fogorvostudományi Kar általános dékánhelyettese a 18. Debreceni Fogászati Napok csütörtöki sajtótájékoztatóján, a Kölcsey Központban.

Az Arc- Állcsont és Szájsebészeti Tanszék vezetője ismertette, hogy a digitális képalkotó eszközök használatával az arcról, koponyáról ma már annyira pontos diagnózist tudnak felállítani, hogy a közlekedési balesetek sérültjein maradéktalan rekonstrukció végezhető. A Klinikai Központba olyan sérültek is érkeznek az ország minden területéről, valamint külföldről, akiknél az elsődleges beavatkozás nem sikerült tökéletesen és fennmaradt valamilyen deformitás.

– A Debreceni Egyetemen alkalmazott, legújabb digitális technológiai vívmányok segítségével meg tudjuk tervezni azt, hogy milyen pótlásokra, implantátumokra vagy arcsontműtétre van szükség ahhoz, hogy az arc szimmetriáját helyreállítsuk – tette hozzá Redl Pál.

Hegedűs Csaba, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, hogy a debreceni konferencián minden évben a legfrissebb eredményeket, módszereket, eszközöket mutatják be. Ezzel nemcsak a régióban dolgozó fogorvosok szakmai továbbképzéshez járul hozzá az egyetem, hanem a fogorvostan-hallgatók számára is egy kiváló kitekintési lehetőséget nyújt a legújabb hazai és nemzetközi újdonságokra.

– Hallgatói kezdeményezésre tizennyolc évvel ezelőtt negyven-ötven résztvevővel indult, mára pedig csaknem ötszáz látogatóval az ország legjelentősebb szakmai rendezvénye a Debreceni Fogászati Napok. Idén a résztvevők első kézből értesülhetnek olyan izgalmas, jövőbe mutató új területekről is, mint például a fog eredetű őssejtek kutatása, vizsgálata – mondta a dékán.

A március 30-án nyílt háromnapos találkozó nemcsak az általános fogászattal foglalkozóknak kínál hasznos tudást, hanem a fogszabályozás, a gyermekfogászat, a szájsebészet és a fogpótlástan területén dolgozó szakembereknek is.

www.unideb.hu