Debrecen szobrot állít Szabó Magdának

Helyi hírek Kultúra

Szobrot állítanak Szabó Magdának a Kossuth téren – jelentette be Papp László polgármester a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 22-én a Csokonai Színházban. Az eseményen adták át a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjait és díjait.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt, 1989 óta ezen a napon ünneplik a magyar kultúra napját. Ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeztek ünnepséget, díjakat adtak át, kiállításokat nyitottak. Debrecen is több ünnepi programnak adott otthont.

A Csokonai Színházban Tréfás György Liszt Ferenc-díjas operaénekesről, Debrecen díszpolgáráról készült plakát- és fotókiállítást nyitott meg Ráckevei Anna, a színház igazgatója. A művész életútját huszonhat tablón csaknem 300 fotóval illusztrálva mutatja be a március 20-ig megtekinthető kiállítás.

Megtartották a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány hagyományos díjátadó ünnepségét is, ahol átadták az alkotói ösztöndíjakat, valamint a Debrecen Kultúrájáért Díjakat is. A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma öt pályázónak adományozott alkotói ösztöndíjat: Juha Richárd szobrászművésznek, Kathona Mónika népdalénekesnek, magyarságkutatónak, Pless Attila zongoraművésznek, a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének, valamint Varga József grafikusművésznek.

Debrecen város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, illetve Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményi igazgatója.

A teátrumban tartott rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Papp László polgármester, aki beszédében hangsúlyozta, 2017 Debrecen éve lesz, mert több olyan évfordulót is ünnepelnek majd a városban, aminek metszéspontja a megyeszékhely. Fontosnak nevezte, hogy Debrecen is csatlakozik a Szabó Magda országos emlékévhez önálló kezdeményezésekkel. Ezek közé tartozik az, hogy egész alakos szobrot készíttetne a város, az alkotást pedig a Kossuth téren tervezik felállítani. Emellett állandó kiállítást is szerveznének és létrehoznának egy debreceni székhelyű szervezetet, amely ápolná az írónő emlékét.

A polgármester hangsúlyozta, Debrecennek kiemelkedő felelőssége van a kultúrában és az egyik legfontosabb célja a városnak, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. Papp László polgármester kiemelte, az évfordulók is különleges felütést jelentenek arra, hogy Debrecen eredményesen pályázzon a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.

A díjátadó és a köszöntések után a Csokonai Színház bemutatta ünnepi műsorát, amiben a megjelentek a Kiálts, város! című Szabó Magda darabból láthattak részleteket, valamint többek között Kiss Tamás, Kodály Zoltán, Kányádi Sándor, Bereményi Géza és Tóth Árpád műveiből is előadtak a meghívott fellépők, színművészek.

debrecen.hu