Fejet hajtottak az áldozatok előtt

Helyi hírek

A Doni áttörés áldozatainak tiszteletére tartottak ünnepi megemlékezést a Honvédtemető Pantheonjában Debrecenben.

Katonák, fegyveres testületek, Debrecen város és civil szervezetek képviselői, valamint emlékező polgárok gyűltek össze a Pantheonban, hogy leróják kegyeletüket azok előtt a hősök előtt, akik az 1943-as Doni áttörés következtében veszítették életüket. Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese ünnepi beszédében a hetvennégy évvel ezelőtt történtekre emlékezett.

„A második magyar hadsereg 1942/43-as hősies küzdelme a Don folyó partján örökre bevésődött a magyar történelembe. A hamarjában összetoborzott hadsereg frontra szállítása 1942 nyarára fejeződött be, majd elfoglalta állásait a számára kijelölt folyószakaszon. A katonáknak Voronyezs felé törve, sokaknak harcok árán kellett eljutni a Don partjára, és tartani a várostól délre, a folyó vonalánál a mintegy 200 km hosszú frontvonalat. A 207 ezer fős seregtest az akkori magyar haderő harmadát jelentette. Bár a katonák az akkor legkorszerűbb fegyvereket kaptát, a meglevő készlet mintegy felét, felszereltségük ennek ellenére messze elmaradt a német, de még a szembenálló szovjet fél felszereltségétől is. A német hadvezetőség által kilátásba helyezett pótlás is késett, vagy sohasem érkezett meg. A 2. magyar hadsereg sem létszámban, sem fegyverzetben nem volt alkalmas egy ilyen hosszúságú frontszakasz védelmére, ennek ellenére, a katonák fél éven keresztül teljesítették kötelességüket, tartották a frontvonalat.”– idézte fel az eseményeket a parancsnokhelyettes.

A veszteségeket illetően többféle adat is napvilágot látott, a hivatalos veszteséglisták alapján, a mai álláspont szerint a több mint 200 ezer katonából 120 ezer ember sebesült meg súlyosan, halt meg, tűnt el vagy esett hadifogságba.

„Ezért is kell évről évre méltó módon megemlékezni azokról a katonákról, akik kötelességből, és nem dicsőségből indultak harcba. Akik a nehéz körülmények, a hiányos fegyverzet és felszerelés ellenére is keményen állták a harcot, és tartani tudták a frontvonalat hosszú ideig. Ma fejet hajtunk a Don mentén harcoló hősök előtt, akik bátorsággal, hősies helytállással teljesítették feladatukat.”– hangsúlyozta Dr. Lippai Péter ezredes.

Az ünnepi beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorút helyezett el Dr. Fauszt Zoltán, Debrecen Megyei Jogú Város aljegyzője, Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Lippai Péter ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Nagy Zoltán mérnök alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka, Szeifert Imre tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári védelmi felügyelője, Szarka János nyugállományú ezredes, a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnöke és Oláh László nyugállományú ezredes kuratóriumi elnök, Halmai Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hajdú-Bihar megyei alelnöke valamint a Hadigondozottak Debreceni Szervezetének nevében Varga László és Váradi Zsigmond.

A rendezvény a Magyar Takarodó dallamaival zárult Papp Mátyás őrmester előadásában.

 

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy

Fotó: Szalka Miklós őrvezető