Korszerűsítik a debreceni intézményeket

Gazdaság Helyi hírek

Az Új Főnix Terv keretében az oktatási és kulturális intézmények nagyszabású korszerűsítését tervezi a város önkormányzata.
Megérett az átfogó energetikai korszerűsítésre a Debreceni Dózsa György Általános Iskola is. A tervek szerint a nyílászáróktól a világítási rendszeren át a fűtésig számos energiatakarékos megoldást alkalmaznak majd ebben az iskolában és nem csak itt. Összesen nyolc oktatási-nevelési intézmény, több könytár, közösségi ház és más közintézmény is szerepel a korszerűsítési programban. A lista azonban még nem végleges.

– Ez a mostani fejlesztés összesen 5,3-5,4 milliárd forintba kerül, de elképzelhető, hogy ennek a terhére további intézményeket is be lehet venni a listába – mondta el Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője a témában 2016. június 21-én tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs alpolgármester elmondta: az intézmények fejlesztése, korszerűsítése befektetés a jövőbe, az oktatás és a kultúra pedig stratégiai ágazat Debrecenben.
– A város nem vonul ki az oktatás területéről, a kulturális intézmények, könyvtárak és közösségi házak felújításával pedig szolgálni akarjuk Debrecen polgárait – hangsúlyozta Komolay Szabolcs.

Az Új Főnix Tervben szereplő korszerűsítések 60-70 százalékkal csökkenthetik az oktatási és kulturális intézmények rezsijét. Ez az év a pályázat-beadás és a tervezés időszaka, a munkák jövőre indulhatnak.

A tájékoztatón Karika Rozália, a Klik debreceni tanklerületének munkatársa kiemelte az oktatási intézményekről való gondoskodásban a tankerület és a debreceni önkormányzat példaértékű összefogásának értékét.
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a város 5.358 millió Ft-ra nyújthat be pályázatot.

A pályázati felhívás célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A projektek befejezését követően az intézmények energiafogyasztása várhatóan 50-70%-kal csökkenni fog, ezzel elősegítve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését.

A projektek komplex energetikai beruházások, ezek műszaki tartalma az alábbi:
– a külső határoló szerkezetek utólagos hőszigetelése, külső nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése, valamint az épületek nyári, passzív hővédelmének javítása
– napelemek telepítése
– tetőszerkezet megerősítése
– fűtéskorszerűsítés, az épületgépészeti rendszerben működéshez szükséges eszközök, berendezések telepítése
– megtermelt villamos energiát mérő és rögzítő eszközök telepítése
– az adott épülethez kapcsolódó, már meglévő kül- és beltéri világítási rendszerek korszerűsítése
– központi szellőző- és légkondicionáló rendszerek korszerűsítése
– akadálymentesítés
A beruházással érintett intézmények:

1. A Régi Városháza épülete
2. Az egykori megyei könyvtár épülete
3. A Debreceni Dózsa György Általános Iskola
4. A Lilla Téri Általános Iskola
5. A Debreceni Bocskai István Általános Iskola
6. A Zenede
7. A Hajó Utcai Óvoda
8. A Gulyás Pál Kollégium
9. A Debrecen, Jerikó u. 17-21. szám alatti intézmények épületegyüttese: Újkerti Könyvtár; Újkerti Közösségi Ház; diákszálló; konyha étkezővel; szakképző iskola; uszoda; tornaterem; óvoda
10. A József Attila-telepi Könyvtár
11. A Csapókerti Közösségi Ház
12. Az Ondódi Közösségi Ház
13. A Szivárvány Óvoda