Felvásárolja a Mol csoport a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora csoportot

Gazdaság

Felvásárolja a Mol csoport a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora csoportot, amely több német autógyárral és műanyagfeldolgozóval áll kapcsolatban.

A Mol hétfői közleménye szerint a német Auróra vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból az adott célra összeállított alapanyag-keverékkel. A vállalkozás portfóliója elsősorban újrahasznosított műszaki műanyag és polipropilén alapú alapanyag-keverékekből áll.

A Mol a beruházás eredményeképpen poliamid-, polipropilén- és egyéb újrahasznosított alapanyag-keverékek széles skáláját kínálhatja majd ügyfeleinek, kiegészítve ezzel a natúr polipropilénből és polietilénből álló termékportfólióját.
A tranzakció a vállalategyesítéshez szükséges hatósági jóváhagyásra vár.

A tájékoztatás szerint a Mol csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése. Ennek keretében a Mol a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe. Az alapanyag-keverékek előállítása és az újrahasznosítás a stratégia kulcsterületei közé tartozik, az autóipar pedig stratégiai ágazat, ahol a két vállalatcsoport szerint egyre nő a kereslet az újrahasznosított anyagok iránt.

A közlemény idézi Horváth Ferencet, a Mol csoport downstream vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: a vállalat a tranzakcióval újabb mérföldkőhöz ért a 2030-as stratégiában megfogalmazott céljában, hogy a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé váljon. A Mol az Aurora beruházás révén növekedni tud, növeli petrolkémiai ágazata értékét és részesedét az autóipari beszállítói piacon. A polimerpiac jelentős szereplőjeként kihasználhatja integrált üzleti modellje előnyeit, miközben megőrzi az Aurora, mint független műanyaggyártó rugalmasságát.

Az Auróra Group tagjai az Aurora Kunststoffe GmbH, az Aurora Kunststoffe VS GmbH és az Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH. A 2009-ben alapított Aurora Kunststoffe GmbH a németországi Neuensteinből irányított családi középvállalkozás. A vállalat zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékok újrahasznosításával állítja elő termékeit. A begyűjtött alapanyagot erőforrástakarékos és környezetbarát módon alakítják át granulátumokká és kompaundokká székhelyükön, illetve két további üzemükben, Walldürnben és Villingen-Schwenningenben. Az idei év elején adták át új, csúcstechnológiájú neuensteini üzemüket, amely megduplázza az eddigi, évenkénti 15 000 tonnás feldolgozói kapacitásukat.