Mészáros Lőrinc barátja váltja Matolcsy unokatestvérét az MKB Bank vezetőségében

Gazdaság

Módosult az MKB Bank tulajdonosi szerkezete, miután a bankban Szíjj László 32,9 százalékos közvetett részesedést szerzett – tájékoztatta a hitelintézet az MTI-t hétfőn közleményben.

A tájékoztatás szerint a Blue Robin Investment S.C.A., az MKB Bank Zrt. 32,9 százalékos részvényese január 11-én arról tájékoztatta az MKB-t, hogy a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. eladta Mészáros Lőrinc barátjának, Szíjj Lászlónak a BanKonzult Finance Zrt.-ben fennálló 100 százalékos tulajdonrészét, amely az MKB Bankban közvetetten fennálló – a Blue Robin Investment S.C.A. által közvetlenül tulajdonolt – 32,9 százalékos részesedést testesít meg.

A BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában van, aki egyben az NHB Növekedési Hitel Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa.

Az MKB-t szanálási folyamatot követően 2016-ban értékesítették a Blue Robin Investments S.C.A., a Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorciumnak 45-45-10 százalékos arányban, a vételár 37 milliárd forint volt.

A tulajdonosi szerkezetben az elmúlt években több változás történt.
A jelenlegi tulajdonosok az MKB honlapján közölt adatok szerint a Metis Magántőkealap 35,000001 százalék, a Blue Robin Investments S.C.A. 32,9 százalék, az RKOFIN Kft. 13,620597 százalék, az Eirene Magántőkealap 9,999999 százalék, az MKB Bank MRP Szervezet 5,379403 százalék és a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalék részesedéssel.
A Metis és Metis 2. magántőkealapok – amelyeknek kizárólagos befektetői Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix – közvetlenül és közvetve 48,62 százalékos tulajdoni hányaddal és szavazati joggal rendelkeznek az MKB Bank felett a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. korábbi, tavaly augusztusi közlése szerint.