5 százalékra csökkenhet a pékáru áfája

Gazdaság Ország

A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. A szervezet üdvözli, hogy meghatározó ágazati képviselők, vezetők támogatják a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését – tudatta a Magyar Pékszövetség az MTI-vel hétfőn.

A közleményben felidézik: az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét. Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben – írták.

Septe József, a pékszövetség elnöke a közlemény szerint hozzátette: az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők – mutatott rá, hozzátéve: Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez minden érintett szerint hatékony volt.

Septe József reményét fejezte ki, hogy a kormányzat komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését. Az ágazat szereplői készen állnak az egyeztetésre, a vállalkozások az áfacsökkentésből adódó mozgásteret felzárkózásra, a versenyképesség fejlesztésére tudják fordítani – összegezte az elnök.