Ennyit költ idén Debrecen egészségügyi fejlesztésekre, civil szervezetekre, turisztikára

Gazdaság Helyi hírek

Széles Diána alpolgármester sajtótájékoztatón vette sorra az általa irányított területekkel kapcsolatos legfontosabb fejlesztéseket 2018. február 21-én.

Az Új Főnix Tervben külön fejezetet szenteltünk azoknak a fejlesztéseknek, amelyek a családok, az idősek, a betegek életét teszik könnyebbé – közölte Széles. A Gondoskodó város programban 2017-ben 11 orvosi rendelőknek helyet adó épület felújítását indítottuk el. Minden esetben az volt a célunk, hogy modern körülmények között gyógyíthassanak a házi orvosok és gazdaságosabban tudják üzemeltetni a rendelőket. Ennek érdekében az épületeket szigeteltük, felújítottuk az elektromos és gépészeti rendszereket, napelemeket szereltünk fel, valamint akadálymentessé tettük kívül és belül.

A vállalt 11-ből négy épület korszerűsítése véget ért 2017-ben. Megújult körülmények között rendelhetnek az Apafi, a Cegléd, a Víztorony és a Híd utcán összesen 217 millió forintos beruházással. Emellett saját forrásból a Kassai úti rendelő is megújult.

Jelenleg 4 épületben zajlik felújítás: a Füredi út 42. szám alatt, a Böszörményi út 136. szám alatt, a Szentgyörgyfalvi utca 7. szám alatt és a Pósa utca 1. szám alatt összesen 310,5 millió forintból.

A következő épület a Jánosi utca 14. szám alatti rendelő lesz, ahonnan ezen a héten költöznek ki ideiglenesen a házi orvosok. Az 55. számú háziorvosi körzet betegei a Debrecen, Dobozi u. 2/c. alatti, a 47. számú háziorvosi körzet páciensei a Debrecen, Víztorony u. 11. szám alatti háziorvosi rendelőben kaphatnak ellátást a felújítás öt hónapja alatt, változatlan rendelési időben. A beruházás 53,4 millió forintba kerül.

A tervezett 11 orvosi épületből az idén még megújul a Bajcsy-Zsilinszky utcai 103.8 millió forintból és a Szabó Pál utcai 115 millió forintból.

A Gondoskodó város program folytatásáról döntöttünk; újabb három orvosi rendelőknek helyt adó épület felújítását indítjuk el. Teljes egészében korszerűsítjük a Sas utcai, az Epreskerti és a Darabos utcai rendelő összességében csaknem 290 millió forintból.  Emellett saját forrásból a Tégláskerti rendelő felújítását is elkezdjük.

Egyéb egészségügyi támogatások

2017-ben költözött új helyre a Kenézy kórház anyatejgyűjtő állomása, a Bethlen utcai rendelőintézetbe. Az önkormányzat az idei évben is támogatja a működését 10 millió forinttal, így az országos átlagnál nagyobb összeget tudnak fizetni azoknak az anyáknak, akik leadják az anyatejet az állomásra.

Ugyancsak évek óta fontosnak tartjuk és támogatjuk a Gyermekklinikán dolgozó pedagógusokat, 500 ezer forintot fordítunk a beteg gyermekek tanításában segítő tanárokat.

Civil szervezetek

Debrecen gondoskodó város. A rászorulók támogatásában hagyományosan számítunk azokra a helyi civil szervezetekre, amelyek közösségteremtő és karitatív szándékkal működnek. Az egyesületek pályázhatnak idén is önkormányzati támogatásra.

Jelentősen emeltük a civil, kulturális és ifjúsági alap keretösszegét: a 2017-es 20.4 millió forintról 33 millió forintra. A több mint 60 százalékos növekedéssel szeretnénk kifejezni elismerésünket a munkájuk iránt.

Az országban egyedülálló módon Debrecenben működik 17 szervezet együttműködésében a Debreceni Karitatív Testület, amely 2017-ben minden eddiginél több adományt tudott összegyűjteni, majd eljuttatni a rászorulóknak. Tartós élelmiszercsomagokat, műszaki cikkeket, játékokat, tanszereket, ruhát kaphattak a Testület segítségével azok, akik nehéz sorban élnek. Csak az adventi szeretet akcióban több, mint 5 millió forint értékű adományt tudott a szervezet szétosztani.

Az önkormányzat, egyes kötelezően ellátandó szociális és gyermekjóléti feladatainak civil és egyházi szervezetekkel kötött ellátási szerződés keretében tesz eleget. Az összesen 41 millió Ft támogatást biztosítunk a feladatok ellátására. Refomix, Forrás, Héra A támogatott szervezetek fontos szerepet játszanak a város szociális ellátórendszerében, évek óta kiváló színvonalon látják el feladataikat.

Folytatjuk a fiatalok támogatását is, a Tehetséges Fiatalokért Alapítványt 800 ezer forinttal, a Cívis Talentum ösztöndíjra, amely személyenként havi 50 ezer forintot jelent, több mint 4 millió forintot, a Békessy Béla sportösztöndíjra 12,3 millió forintot, míg a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjprogramra 7,2 millió forintot fordítunk.

Turisztika

Kiváló évet zárt a debreceni turisztikai ágazat 2017-ben. Bár a végleges KSH adatok csak júniusban jelennek meg, az előzetes felmérés szerint a debreceni kereskedelmi szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák száma 7,2 százalékkal nőtt az egyébként kiemelkedő 2016-os évhez képest. Különösen jelentős az emelkedés a külföldi vendégéjszakák tekintetében, 15,6 százalékkal többet töltöttek Debrecenben a külföldiek, mint 2016-ban.

A 2017-es év fontos változása volt a VisitDebrecen divízió megalakulása. A turisztikai szolgáltató a Nagytemplom mögötti Karakter kávézóban kapott helyet 2017 augusztusában, ahol a városba érkező turisták akár kávézás közben kaphatnak információt a debreceni programokról és látnivalókról. Azért választottuk ezt a helyet, mert itt ér véget a Nagytemplomot bemutató túra, ahol első kézből kaphatnak a turisták információt a városról. A VisitDebrecen első komolyabb programja az adventi vásár volt, amelynek kiváló fogadtatása volt. Érdekes adat, hogy míg 2016 decemberében a négycsillagos debreceni szállodákban átlagosan 47,7 százalékos volt a szobafoglaltság, addig 2017 decemberében 59,1 százalékos, ami 11,4 százalékos növekedést jelent.

A DETE Egyesület 2017 december végén átadta a turisztikai menedzsment feladatokat a VisitDebrecennek és leszerelte a köztéri turisztikai terminálokat. A VisitDebrecen divízió a 2018-as költségvetés elfogadása után a korábbinál korszerűbb információs eszközöket telepít a forgalmas városi helyekre és évi ötször, hét nyelven megjelenő programajánlót is tervez kiadni.

A turisztikai ágazat fellendüléséhez hozzájárult az a tény is, hogy egyre többen használják a Debreceni Nemzetközi Repülőteret. 2017-ben 318 ezren fordultak meg a légi kikötőben. Idén legalább 350 ezer utast várnak. A repülőtér fejlesztése is része az Új Főnix Tervnek. A Modern Városok Program elemeként 1,2 milliárd forintból végzik el a védelmi kerítés megépítését, a repülőgépek által használt betonfelületek (futópálya, guruló út, forgalmi előtér) és a csapadékvíz elvezető rendszer korszerűsítését és az új terminálrészt összekötését. A tervek elkészültét követően kerülhet kiírásra a kivitelezői közbeszerzési eljárás.

Turisztikai fejlesztések közül az egyik legjelentősebb a nagyerdei strandfürdő átépítése lesz. A bontási munkák a héten elkezdődtek, Minden építmény és medence (az 50 m-es medence is) elbontásra kerül, kivéve azokat a kiszolgáló épületeket, amelyek a megmaradó Gyógyfürdő és szálloda épületek működéséhez kellenek. A kabinsor egyelőre megmarad ideiglenes kerítésként, azt az új fürdőt építő vállalkozó fogja elbontani. A bontást szerződése szerint hat hónap alatt kell a kivitelezőnek elvégezni 200 millió forintért. Közben véglegesítik az új strandfürdő terveit, majd indulhat a kivitelezői közbeszerzési eljárás.

Fotók: Miskolczi János