Ez a korosztály van leginkább eladósodva Magyarországon

Gazdaság

A korábbi évekhez hasonlóan 2016-ban is banki tartozásaikat törlesztették legnagyobb számban a magyarok – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport összesen több mint 600 000, 2016-ban Magyarországon kezelt ügyet vizsgált meg kutatásában. Az eredmények alapján a magyarok legnagyobb darabszámban a banki tartozásaikat törlesztették – az összes törlesztés 60 százalékát, míg a telekommunikációs tartozások 22 százalékát, a közüzemi adósságok pedig 18 százalékát tették ki az összes befizetésnek. Összegeket vizsgálva szintén a banki tartozások törlesztések adták a befizetések legnagyobb hányadát (70%), míg a telekommunikációs tartozások az összes törlesztés 16 százalékát, a közüzemi befizetések pedig 13 százalékát tették ki.
A legtöbb tartozást a korábbi évekhez hasonlóan a 40 és 59 éves korcsoport törlesztette 2016-ban, az ő befizetéseik adták a teljes összeg felét, a 60 évnél idősebbek az összes törlesztés 27 százalékát, míg a 20 és 39 év közöttiek a 23 százalékát tették ki.
2015-höz képest jelentős emelkedés látható az átlagos befizetések összegében, ami 10 százalékkal, 17 606 forintra nőtt. Darabszámát tekintve 2016-ban 15 százalékkal több befizetés érkezett a jogi eljárások számának növekedése miatt.
Kiss Nikoletta, az EOS Faktor Zrt. jogi- és követeléskezelési igazgatója szerint 2016-ban két fontos különbség látható a jogi szakaszba került ügyekkel kapcsolatban: „A tavaly lezajlott banki elszámolások következtében a peres eljárások során több alkalommal sikerül egyezségre jutni, illetve ugyanez igaz a végrehajtási eljárásokra is. Továbbá egyre gyakoribbá válik a bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartás is, aminek köszönhetően felgyorsult, és a korábbi évekhez képest zökkenőmentesebbé vált az ügykezelés” – mondta el a szakember.
A kutatás kitér a korai kapcsolatfelvétel és a részletfizetési megállapodások következtében megtakarított jogi költségekre is. „Elsődleges célunk, hogy még a korai szakaszban sikerüljön megállapodást kötnünk, mivel amennyiben egy ügy nem kerül jogi szakaszba, úgy nem merülnek fel vele kapcsolatban jogi többletköltségek sem. A vizsgált több mint 600 000 ügy esetében átlagosan mintegy 51 000 forintot tesz ki ez a többletköltség. Közös célunk az adósokkal a tartozás mindkét fél által elfogadható rendezése, így, amennyiben együttműködési hajlandóságot tapasztalunk, arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a fizetést, azaz egyedi részletfizetési megállapodást kössünk. Ebben az esetben akár a további kamatozás is megállíthatóvá válhat” – emelte ki Kiss Nikoletta.