Ingatlanba fektetnék vagyonukat az MNB-alapítványok

Gazdaság

Fekete Zoltán, a jegybanki alapítványok vagyonát felügyelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozott.A jegybanki alapítványok vagyona jelenleg 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. A vagyon nem költhető el, befektetik, és a hozamból gazdálkodnak, ezt fordítják oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására. Eddig közel ötmilliárd forint támogatást nyújtottak az indulás óta, ezzel együtt is gyarapszik a vagyon, és még mindig több mint 150 milliárd állampapírban van. Valaha államkötvényben volt a vagyon döntő része, csaknem az egész.

Amikor indultak az alapítványok, 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalékos kamatszint mellett lehetett befektetni. Az ingatlanbefektetéssel viszont sokkal nagyobb hozamot lehet elérni. És azért is, mert az Európai Központi Bank felvetette, hogy államkötvényben tartani a pénzt nem összeegyeztethető az uniós joggal.

“Az EKB irányelveivel egyezik, hogy ingatlanpiacba fektetünk be. Az ingatlanpiacon ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni, többszörösét, mint amit az államkötvényeknél. Örülünk annak, hogy az EKB helyesli, hogy ebbe az irányba megyünk, de a makromutatók is ezt indokolják. Minden befektetésben a biztonságra törekszünk, jó minőségű, jó bérlői feltételekkel rendelkező ingatlanokat veszünk, és ez a harmadik portfólióelemnél, a vállalati kötvényeknél is igaz, ahol 4 százalék körüli kamatszintet tudunk elérni.” – mondta a vezérigazgató.

Az összesen 20 milliárdos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati kötvények, és itt is a biztonság a cél. Ilyen biztonságos befektetés például a Mol, valamint nyugat-európai bankkötvények különböző sorozatai. Vannak hozamtermelő beruházásaink, mint a Millenáris irodaházak, a Vörösmarty téren a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a közelmúltban megújult Széll Kálmán téren. A megújuló épületet, mely a Buda-palota nevet kapta, már 2018-ban átadásra kerül.

Mióta az alapítványok megkapták a vagyont, azóta az kétmilliárddal nőtt, és ennyivel értékelődtek át az ingatlanok is, de a vagyongyarapodás nem az ingatlanfelértékelődésből adódik.

“Az ingatlanokra költünk is, és úgy fektetjük be a vagyont, hogy az jó hozamot termeljen. Vannak azok az ingatlanok, amelyek az alapítványi célokat szolgálják. Ez a teljes vagyon 7 százaléka, de látványos eredményeket érünk el velük. Ilyen az Ybl Vízház épülete, amely az ország egyik legkülönlegesebb ingatlana, ennek a felújítását már megkezdtük, és ebben az évben tervezzük átadni. De ilyen különleges történelmi érték a budai várban található, közel 800 éves óvárosháza épülete is. Ez az ingatlan kis része a teljes vagyonnak, de az egyik legpreferáltabb turistaútvonalon van. A nyilvánosság számára elérhető ingatlanokat teremtünk, ezek többnyire oktatási célokat szolgálnak. “

A lényeg, hogy a végső felhasználónak, jelen esetben a diáknak, mi az érdeke. Olyan diplomát kapni, amellyel el tud helyezkedni. Az a sikeres projekt, ahol a végső felhasználó jól jár.

“A Kecskeméti Egyetem, amelyet a duális oktatás jegyében építünk olyan nagy vállalatok támogatásával, mint a Mercedes-Benz vagy a Knorr-Bremse. Nekik szakemberek kellenek, a diákoknak pedig használható tudás. Ha a jövőt tudjuk megmutatni a diákoknak a cégekkel együtt, és gyakorlati tudást kapnak, sokkal jobban tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagyis megéri támogatni az oktatást.”

Ha egy privát befektető egyetemet épít, azt sem tiltja az európai szabályozás, megteheti. Sőt a jegybankok többsége a világon támogatja az oktatást.

Már van annyi tapasztalata az alapítványnak, hogy eddigi munkát tudja mérni és értékelni, hogy hogyan hasznosulnak a támogatásaik.

“Mérjük, hogy egy támogatott elérése hány forintba kerül a különböző alapítványi programokon keresztül. A pályázatoknál és az ingatlanoknál is az a cél, hogy minőséget teremtsünk, minél magasabb színvonalon és hatékonyan dolgozzunk. Eddig több mint ezer tudományos pályázatot támogattunk, és folytatjuk az oktatásfejlesztési munkát. Az alapítványi vagyon összetételét negyedévente közzétesszük, tavaly ingatlanvásárláskor ennél gyakrabban is megtettük. Az alapítványi programokat publikáljuk, és a szerződéseket is. Tavaly komoly lépéseket tettünk, hogy átláthatóan, szakmai alapon és hatékonyan működjünk, új korszak kezdődött az alapítványok életében.”

Nagy vagyonról van szó, átgondoltan kell befektetni. Nem szerencsés célokat kitűzni, ugyanakkor az jó, hogy 6-7 százalékos hozammal biztonságosan lehet befektetni. Nem egyedüliek a piacon, a külföldi ingatlanbefektetők is érdeklődnek Magyarország iránt. De az alacsony kamatok mellett az ingatlanpiac továbbra is jó befektetés lesz, így az idén is erre fókuszálnak.