NGM: 2017-től jelentős lökést adhat a gazdaságnak a járulékcsökkentés

Gazdaság

Jövőre jelentős lökést adhat a gazdaság bővülésének a kormány által javasolt járulékcsökkentés – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a legfrissebb GDP-adatot kommentálva kedden az MTI-vel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest. A második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP, amelyet a mostani jelentésben vizsgált felül a KSH a korábban közölt 2,6 százalékról.

Az NGM kiemeli: a kedvező őszi betakarítási adatok alapján a mezőgazdasági termelés a második negyedévhez hasonlóan 10 százalék felett nőhetett. A piaci szolgáltatások tartósan jó bővülése a bérek emelkedésének, az emelkedő foglalkoztatásnak és a visszafogott inflációs környezetnek köszönhető.

Az ipar és az építőipar gyengébb teljesítménye átmeneti hatásokkal magyarázható – tették hozzá.

Hozzátették, hogy a járműgyártásban a nyári leállások és a gyenge külső konjunktúra eredményezte a lendületvesztést. Az építőipar negyedéves alapon már élénkülést mutathatott, a következő időszakban az otthonteremtési program további várható felfutása érdemben fogja támogatni a szektort – hangsúlyozták.

Jövőre az alacsonyabb járulékteher és a minimálbér emelése miatt várhatóan a bérek is emelkedni fognak Magyarországon, ami ösztönzően fog hatni a munkavállalásra is, így érdemben csökkenhet a betöltetlen álláshelyek száma, ezzel tovább nőhet a fogyasztás is – olvasható a tárca közleményében.