A kormány beterjesztette a szülőtartásról szóló törvénymódosítást

Gazdaság

A kormány beterjesztette pénteken a szülőtartásról szóló törvénymódosítást. Eszerint nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

Közleményükben hangsúlyozták: a szülőtartás célja a rászoruló idősek védelme; az idős vagy rászoruló családtagokról gondoskodás pedig “erkölcsi és alkotmányos alapelv”.
Ismertették: a törvénymódosítás a magyar jogrendben meglévő intézmény továbbvitele és kiterjesztése. A rászoruló szülőknek eddig is jogukban volt pert indítani felnőtt gyermekük ellen a járási hivatalon keresztül a tartási követelésért. A változás az, hogy nemcsak a rászoruló szülő, hanem az a magánszemély vagy intézmény is követelhet költségtérítést, amely a felnőtt korú gyermek helyett gondoskodik a rászoruló idős szülőről.

A minisztérium azt írta, a magyar állam “biztonságot nyújt idős vagy rászoruló állampolgárainak”. Ahogy azonban a gyermeknevelés felelősségét, az idős szülőről gondoskodást sem vállalhatja át teljes egészében az állam, mert annak első számú felelőse a család – fűzték hozzá.

Az Emmi úgy fogalmazott: “az, aki képes rá és mégsem gondoskodik a szülőjéről, hálátlan”. Akinek van pénze és mégsem gondoskodik a szülőjéről, “valójában a többi adófizetőt terheli”.

Jelezték, az Európai Unió 28 tagállamából 18-ban jogi normák szabályozzák a gyermekek tartási kötelezettségét szüleik iránt.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szülőtartás mint méltányos jogintézmény nem veszélyeztetheti a nagykorú gyermek vagy családja megélhetését. Az ellátás költségeit csak attól lehet kérni, aki az anyagi helyzete alapján képes megsegíteni szülőjét. Nem köteles a szülőjét eltartani az, aki ezzel saját vagy gyermekei tartását veszélyeztetné – közölte a tárca.

Kitértek arra is, hogy a kormány célja az időseknek nyújtott intézményes ellátás minőségének és a szakápolás feltételeinek további javítása, az erre fordított források bővítése.

Az állam továbbra is gondoskodik az erre jogosult rászorulók szociális ellátásáról. Az állam által az időseknek biztosított nyugdíj, anyagi és egyéb szociális ellátások változatlanul megmaradnak – olvasható a közleményben.