15 százalékos béremelés lesz a Tescónál

Gazdaság

Jelentős, átlagosan 15 százalékos béremelés lesz július 1-jétől a Tesco áruházakban, ennek köszönhetően a szakmunkás bérminimumért foglalkoztatott munkavállalók bére országszerte 143 700 forintra emelkedik a mostani 129 000 forintról – jelentette be a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke Budapesten a bérrendezést lezáró utolsó tárgyalást követő sajtótájékoztatón.

Sáling József kiemelte, minden munkavállaló legalább 11 és legfeljebb 24 százalék közötti béremelésben részesül.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Tesco hangsúlyozta: az idén közel 3,5 milliárd forintot, a tavalyi összeg három és félszeresét fordítja a cég a kiskereskedelmi dolgozók versenyképesebb jövedelmének biztosítására. A Tesco számára fontos a munkavállalók hűsége, ezért júliustól az új belépők kezdő bérét 6 hónap munkaviszony után 8 százalékkal megemelik – ismertették. A KASZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a júliusban induló bérfejlesztés a Tesco bolthálózatának és a nagy raktárainak összes, nem vezető beosztású munkavállalójára (több mint 14 000 dolgozó) kiterjed.

Sáling József elmondta, a cég 3 bérzónára osztotta az országot, a zónák között pedig a fizetésemelést követően is 8-8 százalék lesz a bérkülönbség. Azonban a cég által megállapított garantált bérminimumot – 143 700 forint – mindenütt az országban megkapják majd a dolgozók. Nem lesz olyan teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló július 1-je után a Tescónál, akinek a keresete ne érné el ezt az értéket – hangsúlyozta. A bérfejlesztést a Tescónál dolgozó munkavállalókat képviselő másik szakszervezet a Kereskedelmi Alkalmazottak Független Szakszervezete is elfogadta – tette hozzá a KASZ elnöke. A KASZ a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló érdekeit képviseli,a Tescóban létrejött alapszervezete 2700 tagból áll. Pálinkás Zsolt, a Tesco vezetője pedig az Indexnek azt mondta, története eddigi legnagyobb átszervezésébe kezd a magyarországi áruházlánc, az összes hipermarketben csak egyetlen vezetői szint marad a mostani három helyett. Most kezdik a tárgyalásokat az érintettekkel, mindenkinek fel fognak ajánlani új pozíciókat, hogy hány ember marad állás nélkül, még nem lehet megmondani.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Tesco Global Áruházak Zrt. nettó árbevétele a 2014-2015-ös lezárt üzleti évben 609,7 milliárd forint volt, 8,9 milliárd forinttal haladta meg az előző év eredményét. Adózás után a cég 2014-ben több mint 68 milliárd forint veszteséggel zárt, ez 24,9 milliárd forinttal haladta meg a cég 2013-as lezárt üzleti évben elért adózás utáni veszteségét.

Az Auchan már tavaly emelt

Az Auchan Magyarország Kft. 2015. szeptember 18-án egyeztetést kezdeményezett szociális partnereivel folytatott tárgyalások nyomán átlagosan 10 százalékkal emeli az áruházi dolgozók fizetését. Az elfogadott bérfejlesztésre az Auchan 1,2 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre már 2015 októberétől.

„Az Auchan volt az első a kereskedelmi ágazatban jelen lévő multinacionális vállalatok közül, amely reagált az ágazatban jelenleg tapasztalható alacsony jövedelmekre. Felismerte, hogy annak érdekében, hogy a munkavállalókat meg tudja tartani, elengedhetetlen a bérek rendezése. Ez válasz egyben arra is, hogy a vasárnapi bezárás következtében a munkavállalók jövedelméből kiesett vasárnapi pótlékot hogyan pótolja, és megoldja a szakemberhiányt az áruházakban” – mondta akkoriban Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.