Rangos elismerést kapott a Debreceni Egyetemen készült disszertáció a vízimadarakról

Egyetem

Első helyezést ért el az édesvízi tudományok nemzetközi szövetségének pályázatán a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékén készült, a vándorló vízimadaraknak a növények és gerinctelenek terjesztésében játszott szerepével foglalkozó angol nyelvű doktori értekezés.
A European Federation For Freshwater Sciences (EFFS) rendszeresen pályázatot ír ki a megvédett, édesvizek kutatásával foglalkozó doktori értekezések szerzői számára. A 2017/2018-as kiírás első helyét a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola korábbi PhD-hallgatója, Lovas-Kiss Ádám nyerte el a DE TTK Növénytani Tanszékén elkészített, a vándorló vízimadarak mint a növények és gerinctelen állatok terjesztésének kulcsfontosságú tényezői – esettanulmányok Európából című, angol nyelven írt és megvédett PhD-értekezésével.

A szerző azt vizsgálta, hogy a vonuló madarak milyen növényeket, illetve élőlényeket szállíthatnak magukkal, s milyen területekre juthat el egy-egy faj. A kutatások igazolták, hogy a madarak által elfogyasztott szaporítóképletek életképesen juthatnak át a tápcsatornájukon.

A hazai disszertációk közül a Magyar Hidrológiai Társaság választotta ki, majd jelölte a Molnár V. Attila és Andy J. Green professzorok témavezetése mellett született debreceni munkát, amelyet aztán a tíz európai ország EFFS-szövetségeinek 16 jelöltje közül az öttagú zsűri a legjobbnak ítélt.

A neves hidrobiológus kutatókból álló bíráló bizottság kiemelkedő tudományos jelentősége mellett kiemelte az értekezés páneurópai jellegét is, amely hozzájárul az édesvízi tudományok közös európai víziójához.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.