MÜZLI – A legjobbaktól tanulhatnak

Egyetem

A hazai és nemzetközi üzleti élet kiválóságai adják át ipari tapasztalataikat a Debreceni Egyetem hallgatóinak. A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) első kurzusai a 2018/19-es tanév második félévében indulnak.
A piaci igényeknek megfelelő, gyakorlatorientált képzésre törekszik a Debreceni Egyetem mérnöki, gazdaságtudományi, menedzsment és informatikai területeken, ennek érdekében hozta létre 2018-ban a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet. Az új szervezeti egységben az ipari-üzleti élet területén több éves, évtizedes vezetői gyakorlattal és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező vállalati szakemberek gondoskodnak arról, hogy a hallgatók versenyképességüket növelve, a legkorszerűbb gyakorlati tudással felvértezve lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet a GE Magyarország alelnöke, Ascsillán Endre vezeti, aki az együttműködés céljaként azon fiatalok felkarolását jelölte meg, akik nyitottak és motiváltak arra, hogy a jól működő egyetemi képzési rendszert kiegészítsék a vállalati környezet gyakorlati tapasztalataival és tudásával, amely szükséges a gyorsan változó gazdasági környezet kihívásainak megoldásához. A kapcsolódó nagyvállalatok a hallgatóknak gyakorlati képzési helyeket biztosítanak, így testközelből láthatják azokat a modern technológiákat és megoldásokat, amelyek ma a versenyképesség szempontjából a legfontosabbak, akár a digitalizáció, az Ipar 4.0, a szabályozási technikák, vagy éppen a megfelelő humánerőforrás-gazdálkodás terén. A fiatalokat – üzletfejlesztési céllal – képzési, mentorálási és tőkebefektetési-hitelezési lehetőségekkel is segítik.

Az intézet munkájában részt vesz Joerg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc vezetője, Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója, Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja, valamint Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója is.

Az elismert szakemberek februárban indítják az első két kurzust a Debreceni Egyetemen. A „Vállalkozásmenedzsment és innováció” címmel meghirdetett tárgy keretében a vállalkozási alapismeretek mellett gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetnek meg a hallgatók a vállalatvezetés modern stratégiáival, a vállalkozásindítás jogi és finanszírozási hátterével. Olyan átfogó piaci ismereteket kapnak Joerg Bauer-től, Ascsillán Endrétől és Dezső Attilától, melyek szükségesek mind a startupok, mind a nagyvállalatok növekedését megalapozó stratégiai döntésekhez.

A „Termékfejlesztés, kockázatkezelés, termelés- és ellátási lánc menedzsment” címmel indított kurzus a termelési folyamatok megismerését, komplex folyamatok elemzését, menedzselését célozza. A magyar gazdaság kiemelkedő vezetői közül Lencsés Gergő, Ferik Attila és Szabó Gergely több ipari szegmenst érintve mutatják be a termelő vállalatok sikeres működéséhez szükséges folyamatokat a tervezéstől egészen a stratégiai döntésekig. Vázolják az ellátásilánc-menedzsment területeit, az áruáramláshoz kapcsolódó tevékenységeket, a termékfejlesztés kihívásait, érintve egyebek mellett az Ipar 4.0 lehetőségeit az egészségügyben. Az energiaszektor példáján keresztül pedig naprakész ismereteket adnak át a kockázatkezelés és a cégek operatív menedzsmentje területén.

A neves szakemberek előadásaikat tömbösítve, négy-négy alkalommal tartják a félév során, döntően amerikai módszerekkel. A kurzusokra az egyetem bármely karáról jelentkezhetnek hallgatók, február 5-e és 25-e között.

unideb.hu