Kosárlabda: az Alba Fehérvár csapatát is legyőzte a DEAC

Egyetem Sport

Második félidei nagyszerű játékának köszönhetően 13 pontos győzelmet aratott a DEAC az Alba Fehérvár ellen. Berényi Sándor együttesének ezzel megmaradt az esélye a Magyar Kupa részvételre, bár a sorsuk nem csak a saját kezükben van.

Daniel Amigo és Ivosev Tamás kosaraival indult a találkozó, melyre a vendégek egy hárompontossal válaszoltak. A folytatásban sem álltak le a csapatok, négy perc után Ivosev triplájával már 16-10-et mutatott az eredményjelző. Hatalmas iramot diktáltak a mérkőző felek, a rövid idő alatt nyolc pontot összeszorgoskodó Amigo azonban beütötte második hibáját, így a padra kényszerült. A helyére érkező Omenakának kevesebb, mint 20 másodperc kellett az első zsákolásához, de Cartwright vezérletével tartotta a lépést az Alba (22-18). A negyed hajrájához érkezve sem lassult a játék, a rendkívül közönségszórakoztató első tíz perc pedig kétpontos hazai vezetéssel zárult.

Egy 7-0-s fehérvári rohanással indult a második etap, de két percnél tovább az első DEAC kosárra sem kellett várni, Polyák triplája után Boriszov is betalált a hárompontos vonalon túlról (33-34). A montenegrói kezdte elkapni a fonalat, sorozatban dobott nyolc pontja után időt is kértek a vendégek (38-36). Hiába egyenlített az egyperces szünet után az Fehérvár, a debreceniek legjobbjának lendülete nem tört meg, és értékesítette harmadik hármasát is, a túloldalon Jordan Heath volt nagyon elemében. A nagyszünet előtti perceket némi játékvezetői közjáték színesítette, de a slusszpoén így is a hazaiaké volt, Bognár Kristóf dudaszós triplája után kétpontos hazai előnnyel mehettek pihenni a játékosok.

A fordulás után ott folytatták a felek, ahol az előzőt abbahagyták, szinte minden támadásból kosár született. Hiába volt nagyon hasznos Amigo, szempillantás alatt megkapta harmadik és negyedik hibáját is, így újra a cserék közé kényszerült. A negyed derekához közeledve Dugat ugrasztotta talpra a publikumot egy életerős zsákolással, de ezt követően kissé megtorpant mindkét alakulat, Jesus Ramirez időt is kért (55-56). Mindkét együttes igyekezett a palánk alól érvényesülni, de ez egyiküknek sem sikerült igazán. Bognár Kristóf pillanatai következtek, egy hárompontossal és egy zsákolással újra megszerezte a vezetést övéinek. Dugat és Ivosev ziccere pedig már a vendég szakmai stábnak is sok volt, második taktikai szünetüket is kikérték (64-58). A harmadik negyed végére is maradt egy utolsó másodperces DEAC kosár, ezúttal Boriszov volt az „elkövető”.

A záró felvonás elején már kétszámjegyűre hízott a differencia, Bognár középtávolija után Ivosev hozott össze egy kettő plusz egyes akciót (71-60). Nem adták fel a vendégek, Keller Iván hármasával újra tízen belül kerültek, de egy közel kétperces kosárcsend után Dugat visszaállította a különbséget. Újra elkapta a fonalat a DEAC, Milos Boriszov távolija és kettese után pedig négy és fél perccel a vége előtt eldőlni látszott a találkozó (79-64). Hiába tett meg mindent a zárkózásért az Alba, ezen a napon nem lehetett legyőzni a csapatként küzdő hajdúságiakat, 13 pontos győzelmükkel pedig megmaradt az esélyük a kupaindulásra.

Debrecen, 1250 néző. V: Győrffy, Söjtöry, Lengyel.

DEAC – ALBA FEHÉRVÁR 91 -78 (28–26, 20–20, 18–14, 25–18)

DEAC: DUGAT 10/6, Manigat 7, BORISZOV 21/9, IVOSEV 15/6, AMIGO 12

Csere: Omenaka 4, Polyák 3/3, BOGNÁR 19/9,

Edző: Berényi Sándor

ALBA: Cartwright 12, Zeno 7/3, Freeman 13/6, Lóránt 17/3, Heath 17/3

Csere: Bullock 8/6, Keller I. 3/3, Tóth P. 1, Filipovity

Edző: Jesus Ramirez

Berényi Sándor: –  Először is szeretném megköszönni szurkolóinknak, hogy rég nem látott, varázslatos hangulatot teremtettek a csarnokba. Remélem, hogy a Pécs elleni mérkőzésen is számíthatunk rájuk. A második félidei intenzív védekezés és a szabad labdák megszerzése volt a győzelem kulcsa. Nem volt könnyű helyzetben kollégám, akinek egy hullámvölgyben lévő csapatot kell kikormányoznia a gödörből. Ehhez nagyon sok sikert kívánok neki.

Jesus Ramírez: – A pályán folyó adok-kapokból mi jöttünk ki rosszabbul. Hiába értékesítettük jó százalékkal a helyzeteinket, védekezésben sokszor elcsúsztunk, a DEAC pedig könnyű kosarakkal büntette meg a hibáinkat. Meg kell tanulnunk megfelelően lereagálni ellenfeleink játékát.

deac.hu