Agrár Sportnapok – Újra megrendezték Debrecenben

Egyetem

Öt hazai egyetem agráros hallgatói és három intézmény oktatói vettek részt az Agrár Sportnapokon a Debreceni Egyetemen. Az intézmény úgy döntött, feléleszti a hagyományt és kétévente megrendezi a hazai felsőoktatási intézmények sporteseményét.

– Ebben az évben több agrárfelsőoktatási intézmény ünnepli alapításának évfordulóját, Hódmezővásárhely, Debrecen és Mosonmagyaróvár is. Ezen intézményeket több olyan hagyomány köti össze, melyekre jó visszaemlékezni. Ilyenek voltak az Agrár Közművelődési Napok, az Agrár Sportnapok és az Agrár OTDK. A sportnapok több évtizedes hagyománya 2000-ben megszakadt, de a Debreceni Egyetem 2008-ban újraélesztette. Most, 2018-ban Debrecen ismét vállalta a szerepet, hogy fenntartsa ezt a nemes hagyományt, és kétévente megrendezze – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt pénteken a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, Komlósi István.

A jubileumi Agrár Sportnapokra a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Kara, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Kara, a Kaposvári Egyetem Agrár és Környezettudomány Kara, a Szent István Egyetem Gödöllői és Budai Karai, illetve a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar agrárszakos hallgatói neveztek, sőt a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon tanulók is versenybe szálltak. A csapatok kispályás fociban, mix röplabdában és koronglövészetben indulhattak.

A Böszörményi úti campus műfüves pályáján pénteken és szombaton szünet nélkül játszották a mérkőzéseket a hallgatók, a röplabdázók a Kecskeméti János Sportcsarnokban vívták küzdelmeiket, a koronglövészetet pedig a mézeshegyi lőtéren tartották.

Szombaton közben sorozatban már ötödik alkalommal rendezték meg azt az oktatói kispályás labdarúgótornát, melyet rendszerint a Nagyváradi Egyetem Környezettudományi Kara, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Szegedi Egyetem Mérnöki Karai vívnak egymással. A szegedi intézményt ezúttal a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma helyettesítette. A végletekig kiélezett küzdelmet jelzi, hogy végül a gólarány döntött a csapatok között. A kupát ebben az évben végül a nagyváradiak nyerték, a Balásházy a második, a DE MÉK alakulata pedig egy győzelmével a harmadik helyen végzett.

– Ez a kétnapos rendezvény megfelelő volt arra, hogy összemérjük erőinket és új kapcsolatokat létesítsünk. Igaz, hogy szakmai konferenciákon is találkozhatunk, de meccs közben, a labdáért harcolva közvetlenebb a találkozás. Több év után öt egyetemről három sportágban versenyezni szép teljesítmény, és a mérkőzések mind magas színvonalúak voltak, aminek külön örülök. Több egyetem képviselője és játékosa tette fel a kérdést, hogy: jövőre is lesz, ugye? Ez szerintem sokmindent elárul – mondta Hankó Dávid, a DE MÉK HÖK sportfelelőse.
Kovács Péter, a Szent István Egyetem vezető testnevelő tanára is méltatta Debrecennek az Agrár Sportnapok rendezésében vállalt múltbéli szerepét és gratulált a mostani színvonalas eseményhez.

Eredmények:

Labdarúgás:
1. helyezett: Szent István Egyetem (Budai campus)
2. helyezett: Kaposvári Egyetem
3. helyezett: Debreceni Egyetem (MÉK-GTK)
4. helyezett: Széchenyi Egyetem (Mosonmagyaróvár)
5. helyezett: Szent István Egyetem (Gödöllői campus)
6. helyezett: Eszterházy Károly Egyetem (Gyöngyös)

Mix röplabda:
1. helyezett: Szent István Egyetem (Budai campus)
2. helyezett: Debreceni Egyetem (MÉK-GTK)
3. helyezett: Széchenyi Egyetem (Mosonmagyaróvár)
4. helyezett: Debreceni Egyetem (GyGyK)

Koronglövészet:
Egyéni:
1.helyezett: Gölöncsér Gergely (Kaposvári Egyetem)
2.helyezett: Ágíj Sándor (Debreceni Egyetem)
3.helyezett: Nagy Gábor (Széchenyi Egyetem-Mosonmagyaróvár)

Csapat:
1.helyezett: Debreceni Egyetem
2.helyezett: Kaposvári Egyetem
3.helyezett: Széchenyi Egyetem

Unideb.hu