Virtuális valóság-bázis nyílik a debreceni Agórában

Egyetem Helyi hírek

Három éve nyitotta meg kapuit a debreceni Nagyerdőben az Agóra tudományos élményközpont, amelynek programjain több mint száztízezer fiatal vett részt eddig – jelezte a város kulturális alpolgármestere csütörtökön, az évfordulós programokat beharangozó sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs emlékezetett rá: három évvel ezelőtt a természettudományok népszerűsítésére hozta létre az Agórát a város önkormányzata. Fontos céljuk volt, hogy a diákok a hagyományos iskolai keretek közül kilépve sokkal élményszerűbben és kalandosabban tapasztalhassák meg a tudományos jelenségeket.

Hozzátette: a természettudományos oktatásnak nagy jelentősége van napjainkban, hiszen a műszaki fejlesztések a jövő motorjai és a legtöbb innováció ezen a területen születik.
Az Agóra játékos formában, élményszerűen mutatja be a fiataloknak a tudományos ismereteket, ami remélhetőleg felkelti az érdeklődést a természettudományos tárgyak iránt – fűzte hozzá Komolay Szabolcs.

Somogyi Béla, az Agóra igazgatója elmondta: 2015-ben, a nyitás évében 26 ezer látogatója volt az intézménynek, tavaly már több mint 40 ezren keresték fel az élményközpontot. A debreceni és a régióbeli fiatalok mellett az osztálykirándulásra érkező diákoknak már állandó célpontja az Agóra, de sokan érkeznek határon túli területekről, például Nagyváradról, ahol tavaly a Varadinum ünnepségen népszerűsítették a debreceni Agórát.

A keleti régióban egyedülállónak számító intézmény játékparkja folyamatosan bővült az elmúlt években, hogy minél izgalmasabb, szórakoztatóbb módon közelíthessék meg a természettudományos témaköröket – jelezte az igazgató megjegyezve, hogy tavaly óta egy 3D nyomtatóval is találkozhatnak azok a látogatók, akik kíváncsiak arra, hogyan készülnek digitális modellekből háromdimenziós tárgyak, de láthatnak táncoló 3D-s szellemképeket is plexipiramisok közepén.

Az élményközpont harmadik születésnapján, szombaton nyitja meg képzeletbeli kapuit az előző év legfontosabb fejlesztésével létrejött VR-bázis: ekkor próbálhatják ki az érdeklődők először a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeinek bemutatására szolgáló új eszközöket. A most megnyíló VR-bázison a tudomány megismerésének új útjai tárulnak fel: a látogatók repülhetnek szabadon, bejárhatják az egész Földet vagy felfedezhetik az emberi testet, akár a szívben barangolva – avatott be a részletekbe Somogyi Béla.