Együtt az alkalmazott tudományokért

Egyetem
Hamburgban írta alá azt a megállapodást Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, amely alapján a Debreceni Egyetem a CARPE konzorcium teljes jogú tagjává vált. Az együttműködés célja, hogy a partnerek közösen vegyenek részt európai uniós projektekben.

– A Debreceni Egyetem 2015-ben csatlakozott társult tagként a Consortium on Applied Research and Professional Education-höz (Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium), amelyet öt olyan egyetem hozott létre, amelyek profiljában az alkalmazott kutatások meghatározó szerepet játszanak. Bár nem fővárosban helyezkednek el (Hamburg, Utrecht, Valencia, Turku és Manchester), méretüket és súlyukat tekintve az adott ország legjelentősebb felsőoktatási intézményei közé tartoznak – tájékoztatott Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője.

A konzorcium kétévente tart konferenciát, amelyen a közös projektelképzelések kialakítása és egyeztetése volt a központi téma. Idén november 15-17. között Hamburgban tartották a konferenciát.¬

Az elmúlt két év sikeres együttműködését igazolja, hogy a konzorcium tagjainak döntése alapján a Debreceni Egyetem teljes jogú taggá vált, az erről szóló megállapodást a Szenátus november 8-i ülésén hagyta jóvá, majd a szerződést Bartha Elek oktatási rektorhelyettes írta alá november 16-án, Hamburgban.

– Fontos mérföldköve a mostani megállapodás az eddigi együttműködésnek, hiszen ez új lehetőségeket nyit az egyetem több kara számára az alkalmazott kutatások területén – mondta az unideb.hu portálnak Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: közös szakmai programok indulhatnak a jövőben a műszaki-, az orvos-, a gazdaság-, a társadalom-, a természettudomány, valamint az informatika terén egyaránt.

konzorcium konferenciáján az egyetem öt kara (BTK, GTK, IK, MK, TTK) és tíz tudományos kutatója is részt vett.

unideb.hu