Főhajtás a néhai sportolók előtt

Egyetem

A DEAC egykori elnökéről, Nyirkos Istvánról, valamint a klub és a DASE egykori játékosairól, vezetőiről, dolgozóiról és szurkolóiról emlékeztek meg halottak napja alkalmából a Debreceni Egyetemen.
– Azokra az elődeinkre emlékezünk ma, akik lerakták a debreceni egyetemi sport alapjait, ami immár 110 éve dinamikusan fejlődik. Közülük is kiemelkedik Nyirkos István személye, aki meghatározó szellemiséget adott az egyesületünknek, és odaadó magatartása ma is példaként áll előttünk – emelte ki beszédében Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója, a DEAC elnöke.

A Dóczy József utcai sporttelepen tartott rendezvényen a klub egykori és jelenlegi vezetői, sportolói, szimpatizánsai emlékeztek meg a kiváló elődökről.

– A DASE részéről is van kikre emlékeznünk: olyan sportolók, akik a nulláról építették fel az egyesületet, olyan sportolók, akik válogatottságig vitték, olyan sportvezetők, akik nemzetközi hírű versenynek adtak rangot, és számtalan válogatott sportoló, akik már nincsenek közöttünk. Bízom benne, hogy ez a mai megemlékezés egy apró hozzájárulás ahhoz, hogy a debreceni egyetemi sportélet olyan magasságokba emelkedjen, mint amit terveznek – hangsúlyozta Nagy Géza, a DASE elnöke.

Az egykori játékosok képviseletében Temesvári Miklós mesteredző emlékezett meg a legnagyobb elődökről: Kesztyűs Lórántról, Kónya Istvánról, Szilányi Tiborról Szarvas Albertről, Szilárd Elekről, Bódor Lajosról, Balázs Sándorról, Csorba Sándorról, Kassai Lászlóról, Szegedi Gyuláról, Szűcs Jánosról, Kéki Miklósról, Varsányi Antalról, Stefank Györgyről.

– Ha igaz a mondás, hogy akit nem felejtenek el, az örökké él, akkor most nemcsak azok vannak jelen, akik körül állják Nyirkos István alig több mint egy éve felavatott szobrát, hanem mindnyájan itt vannak azok is, akik részesei voltak ennek a patinás egyesület százéves történetének – mondta az egykori DEAC-játékos.

A megemlékezés végén családtagok, egyetemi és sportvezetők, valamint egykori és jelenlegi játékososok koszorúzták meg Nyirkos István szobrát.

unideb.hu