Kéthetente jön a Science Café

Egyetem

Öt év alatt 55 előadás – ez a mérlege a Debreceni Egyetem nagysikerű tudományos ismeretterjesztő sorozatának, a Science Cafénak, amely ebben a tanévben sporttörténeti érdekességekről szóló előadással folytatódik.
A kéthetente jelentkező program az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, időnként kötetlen, játékos formában az egyetem legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeit.

– A kezdetek óta eltelt öt év alatt nem csak a közönség, hanem az egyetem oktatói, kutatói is felismerték az előadásokban rejlő lehetőségeket, így mostanra eljutottunk oda, hogy ők keresik meg a szervezőket, és ajánlják tudományos újdonságaikat– mondta az unideb.hu portálnak Mándy Zsuzsa referens, a program szervezője.

– Célunk nem változott az eltelt évek alatt: továbbra is az egyetemen született eredményeket szeretnénk népszerűsíteni úgy, hogy az előadások szinte valamennyi területet érintsenek az agrár-, az orvos-, a műszaki, a természet- és a társadalomtudományok témaköréből – hangsúlyozta Varga Zsolt tudományos igazgató.

Ebben a tanévben elsőkén „A 2017-es vizes világbajnokság és a masters világbajnokság társadalmi hatásai” címmel Móré Mariann, a Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar, Szociális és Társadalomtudományi Intézet, Szociális Munka nem önálló Tanszék egyetemi docense tart előadást.

– Magyarország az elmúlt években számtalan nemzetközi sportversenynek adott otthont, de volumenében egyik sem mérhető a FINA VB 2017 eseményéhez. A világbajnoksággal összefüggésben lehetősége nyílik egy kutatónak arra, hogy olyan társadalmi hatáselemek (aktivitás, foglalkoztatás, társadalmi szolidaritás, versenysport és szabadidősport, biztonság) vizsgálatát végezze el, amely más körülmények között nem mérhető –árulta el előzetesként Móré Mariann.

A FINA VB 2017 Budapest sportesemény társadalmi hatásait bemutató előadás a nyilvánosan is elérhető dokumentumokra, nemzetközi és hazai statisztikai adatokra és a Debreceni Egyetem hallgatói körében végzett kutatáson alapul.

Időpont: 2017. szeptember 20. (szerda) 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)