Új címer és logó az egyetemen

Egyetem
A külföldi egyetemek hallgatóihoz hasonlóan már a debreceni diákok is viselhetik az intézmény címerével ellátott pólókat, pulóvereket. A ruhákon és az ajándéktárgyakon az egyetem új jelképe szerepel.

A Debreceni Egyetemnek eddig nem volt címere. Néhány kar létrehozta ugyan a sajátját, de intézményként a gerundiumos logót használták. Évekkel ezelőtt diákok egy csoportja úgy gondolta, hogy ők elkészítik a Debreceni Egyetem múltjához és jelenéhez méltó címert javaslatként.

– 3-4 éve az egyik hallgatótársam, Pauliczky Balázs fejéből pattant ki az ötlet, hogy el kellene készíteni a Debreceni Egyetem címerét, és csináltunk is egy tervet. Ez azonban akkor évekre a fiókba került. Az egyetemen folytatott hosszas beszélgetések után tavaly újra elővettük, és a különböző vélemények és javaslatok alapján átdolgoztuk – mondta Hamar Attila, a DEHÖK alelnöke.

A tervezésnél a Református Kollégium címer formájú pecsétjét vették alapul, benne a nyitott könyv motívummal. Ezt használták fel, hogy visszautaljanak a jogelőd intézményre. Ugyanakkor kiegészítették, Debrecenre, az egyetemre és az európaiságra utaló motívumokkal.

– A főnixmadár Debrecen egyik jelképe, a szarufa pedig hagyományosan a szellemi műhelyek, egyetemek szimbóluma, illetve utalás az egyetem főépületének timpanonjára – részletezte Hamar Attila.

A tervet márciusban a dékáni kollégium, aztán áprilisban a szenátus is elfogadta. A címert ezt követően le is kellett egyszerűsíteni, hogy azt ajándék- és használati tárgyakon is használni lehessen. Nyár elejétől lehet kapni a Főépület földszintjén található egyetemi ajándékboltban a címerrel ellátott pólókat, pulóvereket, kabátokat, bögréket és tollakat.

Hamar Attila hangsúlyozta: olyan logót szerettek volna, amely egyszerre felel meg a modern kor kívánalmainak, állandóságot és megbízhatóságot is közvetít. Az egyetemi dolgozói nap megnyitóján Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár már a zöld pólóban lépett színpadra.

unideb.hu