H2020 infopont az egyetemen

Egyetem

Kutatók és kutatócsoportok is pályázhatnak a Horizont 2020 program csaknem 79 milliárd euró összköltségvetésű pályázataira. A Debreceni Egyetem ügynöksége, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. megkönnyíti a hozzájutást a brüsszeli forrásokhoz.

A H2020 program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőséget biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. Közvetlenül Brüsszelből elnyerhető a forrás, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből minden tagállam annyit hasznosít, amennyire képes. Az elbírálásnál a kiválóság, a magas szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás a döntő szempont.

A hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unióban jelentkező problémák megoldására helyezik a pályázati kiírások, amelyekből 94 érhető el pillanatnyilag a legkülönbözőbb szakterületeken. Ilyen többek között a biotechnológia, a vállalkozásfejlesztés, a klíma- és környezetvédelem, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek felzárkóztatása, a településfejlesztés és a kultúra. Kutatók egyénileg vagy kutatócsoporttal is pályázhatnak.

– H2020 információs pontként – Forráspont néven – működik ügynökségünk, ami azt jelenti, hogy egyrészt információval, konzultációs lehetőséggel szolgálunk a Debreceni Egyetem intézeteinek, kutatóinak, akik innovatív ötletükkel, kutatásukkal pályáznának brüsszeli támogatásra, másrészt, ha igénylik, részt veszünk a pályázat elkészítésében, menedzselésében is – emelte ki Vámosi Gábor, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pályázatok többségének minimum három európai uniós országban tevékenykedő szervezet együttműködése a feltétele. Az egyetem tulajdonában lévő ügynökség ebben is segítséget kínál az intézmény kutatóinak: a nemzetközi konzorciumok összeállítását saját adatbázissal, illetve a különböző országok H2020-ügynökségeinek bevonásával koordinálja.

– Minden eddiginél nagyobb uniós pályázati összeg áll rendelkezésre ebben a ciklusban kutatás-fejlesztési és innovációs célokra. A közvetlenül Brüsszelből elnyerhető források minél magasabb mértékű kihasználásával most kell felkészülnünk arra, hogy 2020 után az operatív programok száma lecsökken majd az Európai Unióban – hívta fel a figyelmet Vámosi Gábor.

A H2020 program pályázatairól részletes információt kaphatnak az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. honlapján vagy az ügynökségen személyesen, a Kassai úti Szilícium Mező Inkubátorházban (a Kassai úti campuson).

Forrás: unideb.hu