Új Szenátust választ az egyetem

Egyetem
Megújul a Debreceni Egyetem Szenátusa. Az intézmény polgárai december 8-án választhatják meg az új tagokat, akiknek mandátuma 2017. január 1-jétől 2020. december 31-éig szól.

Az új, 70 fős testületnek automatikusan, választás nélkül tagja lesz az egyetem rektora és kancellárja. Minden más tag – dékánok, hallgatói és érdekképviseletek – választással, illetve külön szabályozás szerint lehetnek tagjai a Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó testületének.

Az egyetem polgárai most 36 szenátusi tag, illetve 36 póttag személyéről döntenek voksukkal. A jelöltlistán 59 tagjelölt, és 54 póttagjelölt szerepel 13 választási körzetben.

Összesen 17 szavazókörben lehet az urnákhoz járulni: a karokon, a Klinikai Központban, az Egyetem téri, a Böszörményi úti, és a Kassai úti Campusokon, az AKIT pedig mozgóurnába gyűjti a szavazatokat.
A jelöltek névsora, a választásra jogosultak köre, a helyszínek és azok nyitva tartása megtekinthető a http://www.unideb.hu/hu/valasztas-2016 oldalon.

Adott választási körzetben a szavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak 30%-ánál több fő szavazott érvényesen. Az érvénytelen választást 15 napon belül meg kell ismételni.

Az érvényes szavazás eredményéről, a szenátusi mandátumot szerzők névsoráról a voksolás másnapján az unideb.hu portál is beszámol.