Innovatív virágkocsival készül az egyetem a karneválra

Egyetem

Az egyetemi innovációt, a sporttal kapcsolatos képzést és kutatást, valamint az együttműködés fontosságát jelképezi a Debreceni Egyetem idei virágkocsija.

A Debreceni Egyetem virágkocsija különleges műszaki megoldásával az elmúlt ötven év hagyományait megőrizve már a megújulás jegyében készül. Az idei karneváli felvonulás után a következő években ugyanis valamennyi kompozíció egyedi elektromos hajtásra épülhet – hangzott el a Virágkarnevált beharangozó sajtótájékoztatón a Nagyerdei Stadionnál.

– Az egyetem 2008-ban csatlakozott első alkalommal a Virágkarneválhoz, és idén már kilencedik alkalommal indítunk kocsit, de az eredeti cél nem változott: továbbra is az intézményt szeretnénk népszerűsíteni a város legjelentősebb turisztikai eseményén – fogalmazott Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a bemutatóval egybekötött karneváli sajtótájékoztatón a Nagyerdei Stadionban.

Az intézmény kancellárja elmondta: a mostani kompozíció újszerűségét az adja, hogy a virágkocsi alapja a Debreceni Egyetem Műszaki Kara által fejlesztett elektromos autó lesz, amely augusztus 20-án mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Az elektromos autót – amit kifejezetten a karneválra alakítottak ki – akkumulátor hajtja, és mintegy 50 km-t tud teljesíteni 20 km/óra maximális sebességgel. Lehetőség lenne akár annyi akku elhelyezésére, hogy 200 km-t is megtehessen a jármű 80 km/órás sebességgel, de erre a karneválon persze nem lesz szükség – tette hozzá a kancellár, aki a kompozícióról csak annyit árult el, hogy az egyetem képzési és kutatási portfóliójának stratégiai területe, a sport lesz a központi téma, melynek aktualitását a labdarúgó világbajnokság adja. Így nem véletlen, hogy a kocsit a Testnevelési Egyetemmel közösen indítja a Debreceni Egyetem.

Az 50 nappal a karnevál kezdete előtt tartott sajtótájékoztatón Papp László polgármester felidézte: 50 éve, 1966-ban rendezte a város az első Virágkarnevált, de voltak évek, amelyek kimaradtak, így ez a 47. alkalom.

A polgármester kifejtette: az eddigi felvonulásokon összesen 550 virágkocsit láthatott a közönség, akik előtt az öt kontinensről érkező 60 ezer fellépő mutatta be produkcióit. A kompozíciókhoz a fél évszázad alatt több mint 100 millió szál virágot használtak fel. Azért pedig, hogy mindenki elégedett legyen a karneváli látványossággal, a virágkocsik elkészítésében és a rendezvények lebonyolításában százezren segédkeztek.

Papp László kiemelte: a virágkarneválon is lényeges szempont a környezettudatosság és a természetvédelem, ennek első lépése, hogy a Debreceni Egyetem elektromos meghajtású virágkocsit indít. A távolabbi cél azonban, hogy az intézmény saját fejlesztésének köszönhetően a jövőben valamennyi karneváli kocsi környezetbarát módon üzemeljen.

A tájékoztatón elhangzott: a programok egy héten keresztül a város szinte valamennyi pontján, így többek közt az Egyetem téren várják a közönséget. Augusztus 18-án és 19-én az esti órákban látványos épületvetítés, az úgynevezett 3D Mapping háttere lesz a Főépület homlokzata, amely így tíz percre szinte megmozdul és életre kel majd. A nagy fényerejű videóprojektorok segítségével öt „fényfestő” mutatja be látványos panorámavetítését.

unideb.hu