Teljesen egészséges élelmiszer nem létezik

Egyetem

A termőföldtől az asztalig minden tényezőt érintő élelmiszerbiztonsági stratégiát ismerhették meg a Tormay Béla Szakkollégium hallgatói.

– Teljesen egészséges élelmiszer nem létezik, ezt mindenkinek el kell fogadnia – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese hétfőn a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán „Az élelmiszerlánc hatósági felügyelete – kicsit más szemmel” címmel tartott előadásában. Jordán László hozzátette: arra kell törekedni, hogy a lehető legegészségesebbek legyenek az asztalunkra kerülő termékek, a hatóság ennek jegyében dolgozta ki az élelmiszerbiztonsági stratégiát.

A 10 évre szóló, kormány által elfogadott program fő célkitűzése, hogy az élelmiszerlánc termékei kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, a társadalom pedig magas fokú tudatosságot tanúsítson.

– Tudnia kell minden embernek például azt, hogy ha aluljáróban vesz gyümölcsöt féláron, az szinte biztos, hogy nem esett át élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen. Tudatos vásárló ilyet nem tesz – szögezte le Jordán László.

– Mindenkit meg kell szólítanunk: a termelőket, a gazdasági szereplőket és a felhasználókat egyaránt. Egyfajta tudáshálót szeretnénk létrehozni, aminek fő alappillérei az oktatás, a kutatás és a fogyasztók. Nagy szerepük lesz ebben az egyetemeknek, kutatóintézeteknek, melyekben az élelmiszerbiztonsági tudás koncentrálódik. A Debreceni Egyetem is ilyen tudásközpont, amellyel együttműködéseket tervezünk közös kutatási projektek, kihelyezett tanszékek formájában. Több kollégám oktatóként már részt vesz az itteni képzésben – fejtette ki az elnökhelyettes.

A szakember tájékoztatta a Tormay Béla Szakkollégium növényorvos, élelmiszermérnök, állattenyésztő és mezőgazdasági mérnök hallgatóit a NÉBIH hatósági ellenőrzéseiről is. Tavaly több mint 63 ezer létesítményben vizsgálódtak. A szabálytalanságok, hiányosságok száma meghaladta az 5 ezret, ezek miatt összesen 758 millió Ft bírságot szabott ki a hatóság.

unideb.hu