Állásbörze és Karriernap az egyetemen

Egyetem

600 négyzetméteren csaknem 100 kiállító várja a frissdiplomásokat és végzősöket április 20-án a Debreceni Egyetemen.

– Egy intézmény életében több olyan jelentős sarokpont létezik, ami az ott zajló munka minőségéről ad visszajelzést. Ilyen lehet – többek között – a Debreceni Egyetemre jelentkezők száma, ami a népszerűséget mutatja, vagy akár a diplomaosztók, amikor „learatjuk a beérett termést”, és végül, de nem utolsó sorban az állásbörze, ami az egyetemen képzett hallgatók minőségéről ad visszajelzést, hiszen csak akkor van érdeklődés a fiatal munkavállalók iránt, ha képzettségük megfelel a piaci igényeknek – mondta Jávor András általános rektorhelyettes a rendezvényt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Idén a rendezvényhez kapcsolódva tartják a Külügyi Börzét is, amivel a rendezvény nemzetközi jellegét kívánják erősíteni a szervezők.

– A Debreceni Egyetem olyan versenyképes tudást ad hallgatóinak, amit ha a munkaerőpiacon hasznosítanak, akkor ezzel a magyar társadalmat szolgálják – fogalmazott Kőmíves Péter Miklós. A DE Doktorandusz Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: az intézmény Diplomás Pályakövető Rendszerének adatai szerint előnyt élvez az elhelyezkedésnél az a hallgató, aki a diploma megszerzése előtt külföldön is folytatott tanulmányokat.

Az Erasmus + generációról szólva Virga József, a DEHÖK Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottság társelnöke kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem három hónapról kettőre csökkentette az ösztöndíjjal minimálisan külföldön tölthető időt, így több hallgató számára vált elérhetővé ez a lehetőség. Felmérések szerint a munkavállalók szeretik a nemzetközi tapasztalattal bíró leendő munkavállalókat, akiktől további elvárás, a nyitottság, határozottság, a nyelvismeret és a jó kommunikációs képesség. A mostani rendezvény ezeken a területeken is segítséget nyújthat az érdeklődőknek – mondta Virga József.

– Az idei rendezvényre az egész országból érkeznek kis- közép- és nagyvállalatok, hogy bemutassák kínálatukat a Debreceni Egyetemen, ahol a program elsődleges célközönsége a végzett hallgatók mellett a jelenlegi diákok is, hiszen a karrierépítést már az egyetemi tanulmányok ideje alatt el kell kezdeni – hangsúlyozta Zsuppányi Noémi, a DEHÖK Karrierközpont vezetője, a rendezvény fő szervezője.

Ebben az évben már másodszor az egyetem fiatal szakemberei is bekapcsolódnak a munkába: a végzős pszichológus-, andragógus- és emberi erőforrás tanácsadó szakos hallgatóktól önismerettel és pályaorientációval kapcsolatos információkat is kaphatnak a látogatók.

A rendezvényre idén is több mint ötezer érdeklődőt várnak a szervezők az Egyetem téri Főépületbe.