Titkok nyomában

Egyetem

Az orvosi vizit kényes kérdés: a titoktartási kötelezettségről rendezett tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

A titoktartási kötelezettség jogi és etikai kérdései, az orvosokat és egyházakat érintő titoktartás, a sajtóinformátorok helyzete és az ügyvéd-ügyfél kapcsolatának problémái is terítékre kerültek a március 22-i szakmai konferencián, amelyen csaknem száz hallgató is részt vett.

– A titok a személyiség része, tehát védelemben részesül, ám a polgári törvénykönyvben is csak példaszerűen hivatkoznak a magántitokra és a bírói gyakorlatra van bízva annak megítélése, holott egy rendkívül kényes kérdésről van szó, ugyanis ha a titok kikerül, az érdeksérelemmel jár – vázolta fel a konferencia témájának különlegességét Pribula László, az Állam és Jogtudományi Kar Polgári Eljárásjogi Tanszékének vezetője.

A konferencián a jogi kérdések mellett az orvostársadalmat érintő problémákat is tárgyalták. Kakuk Péter, a Népegészségügyi Kar Magatartástudományi Intézetének adjunktusa előadásában hangsúlyozta: manapság már inkább egészségügyi titoktartási kötelezettségről kellene beszélni és nem orvosi titoktartásról.

– Számos kérdéses terület van az egészségügyben, például a reggeli vizitnél a kórteremben a többi beteg is hallja, kinek milyen problémája van, holott ezeket nem feltétlenül szeretné az ember az orvosán kívül másokkal megosztani – mondta Kakuk Péter.

A hallgatók betekintést nyerhettek az egyházakat érintő titoktartás katolikus szabályozásába, illetve az oknyomozó újságírás kényes kérdéseibe is.

– A konferencián olyan témákon keresztül volt lehetőségünk bemutatni a titoktartás kérdésének különböző aspektusait, amivel a végzés után találkozni fognak a pályájukon – emelte ki Szabadfalvi József, az Állam és Jogtudományi Kar dékánja a konferencia zárásaként, indokolva a kar számára szélesebb körű kitekintést biztosító szakmai rendezvények szervezésének fontosságát.