Szakmai kiránduláson a Tiszánál

Egyetem

Medveállatkákat vizsgáltak mikroszkóppal és a tiszaberceli gőzüzemű szivattyútelepet is megismerték a hallgatók a víz világnapja alkalmából.

– A Felső-Tisza-vidék az ország legárvízveszélyesebb térségei közé tartozik – többek között ezt is megtudhatták a Debreceni Egyetemi hallgatói a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) tiszaberceli védelmi központjában, ahova a víz világnapja alkalmából szervezett szakmai kirándulást a DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottsága és a Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszéke.

A FETIVIZIG munkatársai a Felsőszabolcsi Szakaszmérnökség tevékenységét mutatták be, kitérve a vízgazdálkodási, vízhasznosítási feladatokra, valamint a vízkár elhárítási tevékenységekre (árvíz- és belvízvédekezés, vízhiány kárelhárítás, valamint a vízminőségi kárelhárítás).

Az előadást követően megtekintették a tiszaberceli gőzüzemű szivattyútelep múzeummá alakított részét, amely az új elektromos szivattyútelep beindításáig (1968) üzemelt folyamatosan, majd 1983-tól műemléki védettséget élvez. A látogatás után csoportokban folytatódott a munka.

Az első állomáson különféle élő vízmintákat – medveállatkákat, különféle egysejtűeket, algákat, baktériumokat –, valamint a Tisza vidékén élő rovarokat vizsgáltak fénymikroszkóp segítségével. A második csoportban a vízmintavétel folyamatát ismertették a hallgatókkal, míg az utolsó állomáson motorcsónakok fedélzetéről a Kárpát-medencében honos, illetve a betelepített halakat – többek között busát, csíkhalat, törpeharcsát, keszeget – tanulmányoztak a fiatalok.

Az egész napos program tiszai hajózással zárult, ahol az árterek fejlődéséről, környezetéről és jelentőségéről tartottak előadást a tanszék oktatói.