Befejeződtek a téli diplomaosztók

Egyetem

A Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a Műszaki Kar oklevélátadó ünnepségével zárult a téli diplomaosztók sora a Debreceni Egyetemen.

Alkalmazott matematikusok, biológusok, biomérnökök, biotechnológusok, geográfusok, vegyészek, környezetvédelmi és fejlesztési szaktanácsadók, valamint szakfordítók vették át oklevelüket péntek délután a Debreceni Egyetem Aulájában a Természettudományi és Technológiai Kar diplomaosztóján.

– Kiemelten fontos nap ez a TTK életében, a számadás napja. Ahogy Önökre nézek, tudom, hogy jó munkát végeztünk, teljesítettük a feladatunkat, diplomát adtunk a kezükbe. Mesterszakos diplomát, és nem csak azt: tudást, tartást és kitartást, hogy legyen erejük a céljaik eléréséhez, hogy minél sikeresebben kezdjék a pályafutásukat. Remélem, hogy jó emlékezetükben őrzik meg társaikat, tanáraikat, és úgy fognak visszagondolni a TTK-ra mint egy egységes és erős jellemformáló közösségre – hangsúlyozta köszöntőjében Pintér Ákos dékán.

Nappali tagozaton MSc képzésben 62, levelező tagozaton MSc képzésben 11, nappali tagozaton 5 éves, osztatlan képzésben 1, levelező tagozaton, kiegészítő képzésben 1, valamint szakirányú továbbképzésben 10 végzős vette át az oklevelét.

Az ünnepség végén átadták a Természettudományi és Technológiai Kar kitüntetéseit. A TTK Kiváló Dolgozója elismerést kapta Andirkó Erika könyvtáros, a Matematikai Intézet munkatársa és Varga Lajosné vegyésztechnikus, a Szerves Kémiai Tanszék munkatársa. A TTK Dékánjának Elismerő Oklevelét adományozták Papp István tudományos segédmunkatársnak, az Ásvány- és Földtani Tanszék munkatársának, valamint Zilizi Gyula adjunktusnak, a Kísérleti Fizikai Tanszék munkatársának. A TTK Kiváló Fiatal Oktatója kitüntetésben részesült Horváth Gábor egyetemi docens, az Algebra és Számelmélet Tanszék munkatársa. A hallgatóknak adható legmagasabb kari elismerést, a Természettudományi és Technológiai Kar Emlékérme kitüntetést kapta Mester Tamás, Szabó József és Végh Borbála Sára.

Friss diplomás mérnökök

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara hat alapszakon és hét mesterszakon kínál mérnöki oktatást, a február 13-i diplomaosztón kétszázkilencvenheten vehették át oklevelüket.

– Jómagam 2007 óta vagyok a kar dékánja, de nincs előttem olyan emlékkép, hogy valaha is ennyi mérnökhallgató érkezett volna el egyszerre a diploma küszöbéhez. Oklevelet jó ideje nemcsak magyar, hanem angol nyelven is kibocsátunk, hisz tudjuk: kitárult a világ. Azt már tapasztaltuk, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Karán szerzett képzettséggel városunkban és megyénkben is tárt karokkal várják fiainkat, lányainkat, de újabban arról is hallottunk, hogy más országokban is megtalálták boldogulásukat a nálunk végzettek – mondta ünnepi beszédében Szűcs Edit dékán.

A diplomaosztón a kar oktatási profiljának szélesítésében végzett tevékenységéért, új szakok előkészítéséért és azok tudományos kutatási hátterének megteremtéséért „Címzetes Egyetemi Docens” címet adományoztak Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke részére, akit egyben megbíztak a Repülőmérnöki Kihelyezett Tanszék vezetésével.

A Műszaki Karon 2017-ben indul el a hivatásos repülőgép-vezető szak, ami kizárólag Debrecenben lesz elérhető az országban.